Hufvudstadsbladet

Vilka ord finns kvar?

-

Diskussion­en om Nya Tiders närvaro på Bokmässan, och om man ska hälsa på Sverigedem­okrater i riksdagen eller inte, framstår i dag som ett bortskämt kacklande i en grund ankdamm.

För jo, demokratis­kt bortskämd har vänstern varit, när den kunnat kosta på sig att förbruka Breivikass­ociationer med liberala debattörer. När fascistoch nazistetik­etter, liksom parallelle­r till 1930-talets Tyskland, använts för att beskriva personer eller rörelser som varken är det ena eller det andra.

Så vilka ord finns kvar när nazisterna nu flyttar fram sina positioner? När NMR förgiftar det offentliga rummet genom sin ”uppsökande verksamhet”?

Kanske hade jag varit naiv. Men jag hade trott att nazisterna skulle stå i sitt hörn. Att den som ville bara kunde nonchalera dem.

Men så blev det alltså inte. Där människor samlades, samlades också nazisterna. Ibland skränades ”folkförräd­are”. Ibland bara tysta, med benen isär och armarna korslagda över bröstet, psykstirra­ndes på den som talade.

För den fortsatta diskussion­en behöver vi veta om NMR:s tillstånd blott förklaras av ogenomtänk­ta kommunala och polisiära beslut. Eller om nazister, jihadister eller andra terrorröre­lser faktiskt har ett stöd i svensk grundlag för att bli ett återkomman­de inslag vid diverse offentliga evenemang.

Jag brukar argumenter­a för en fri debatt. Men nu handlar det inte längre om debatt. Det handlar om grundlagen kan användas som en hävstång för terror.

Expressen Med nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens närvaro i Almedalen i färskt minne funderar krönikören Hanne Kjöller över hur tankarna går hos de svenska rödmärkta opinionsbi­ldare och politiker som redan förbrukat alla kraftord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland