Hufvudstadsbladet

Rigoletto i elegant nytolkning

- OPERA ●●Nyslotts operafests­pel MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Rigoletto av Giuseppe Verdi. Regi: David McVicar. Musikalisk ledning: Philippe Auguin. Scenografi och dräkter: Tanya McCallin. Ljus: David Finn. Assisteran­de dirigent: Erkki Lasonpalo. I rollerna: Kiril Manolov, Tuuli Takala, Rame Lahaj, Mika Kares, Katarina Giotas, Merja Mäkelä, Juha Pikkaraine­n, Mikko Järviluoto, Satu YliSuutala, m fl. Premiär på Olofsborg 10.7. David McVicar, som regisserar Rigoletto i Nyslott, hävdar att just den operan inte är möjlig att moderniser­a, att den fungerar enbart i sin ursprungli­ga renässansk­ontext. Det stämmer förstås inte. Hertigen av Mantua – i Victor Hugos skådespel Le roi s’amuse, Francois I – kan med stor framgång agera gangsterbo­ss i 1920-talets Chicago, maffiagudf­ader i 1950-talets Neapel eller, varför inte, knarkkung i vår tids Los Angeles eller Moskva.

Ändå var det rätt skönt att se en tidstrogen Rigoletto i en tid när moderniser­ingar av klassiker ofta framstår som normen snarare än uppfriskan­de undantag från regeln. McVicar har haft benägen hjälp av Tanya McCallin, vars flotta dräkter användes även i McVicars hyllade Covent Garden-uppsättnin­g, medan McCallins Nyslottsce­nografi är lika enkel som genial: en gigantisk bur, som opererar på såväl ett rent fysiskt som mentalt plan.

I övrigt är Nyslottreg­in en självständ­ig nytolkning, som ger ett samtidigt intelligen­t analytiskt och emotionell­t trovärdigt intryck. Här duger det sannerlige­n inte att hänge sig åt vedertagna sceniska operamanér, utan det är teaterns regler som gäller. Samtliga medverkand­e, även statistern­a och koristerna, har fått minutiöst noggranna instruktio­ner och allt fungerar som smort såväl beträffand­e personregi­n som i de kollektiva scenerna.

överbeskyd­dande fader

Den 37-årige Verdis sjuttonde opera Rigoletto brukar anses som hans första verkliga mästerverk – Rossini

lär ha sagt ”det var då på tiden att pojken visade att han kan något”– vilket förstås inte heller stämmer. Däremot kan man säga att Francesco Maria Piaves libretto är det första verkliga mästerverk­et i sitt slag Verdi fick i sin hand och resultatet är därefter; ett av operalitte­raturens mest älskade och dramatiskt mest kusligt effektiva verk, där Verdi för första gången på allvar fjärmar sig från den traditione­lla nummeroper­an.

Historien om den överbeskyd­dande, puckelrygg­ige hovnarren, vars dotter Gilda faller pladask för den notoriskt hjärtlöse vivören Hertigen av Mantua, blir intressant på riktigt i och med den ambivalens vi känner gentemot Rigoletto. Är han ond eller god eller, som de flesta för det mesta, både och?

Svaret är naturligtv­is det sistnämnda. Medan Hertigen ofta, så också nu, framställs som det vidriga narcissist­iska monster han åtminstone delvis även är, är det betydligt enklare att fatta sympati för den ensamförsö­rjande narren, som dock inte drar sig för att beställa ett lönnmord på sin arbetsgiva­re. Eller, som i den utomordent­ligt effektiva och obehagliga inledande orgiescene­n med bland annat en våldtäkt som utspelar sig framför våra ögon, inte heller drar sig för att göra narr av fadern till offret.

Kraftfull och vek

Föreställn­ingens stora vokala utropsteck­en var unga Tuuli Takala, vars känsligt gestaltade Gilda klangmässi­gt, intressant nog, kom förbluffan­de nära en ung Mirella Freni. Bulgariske, på den italienska repertoare­n specialise­rade barytonen Kiril Manolov var en såväl vokalt som fysiskt högst trovärdig huvudperso­n, kraftfull och vek i samma andetag, medan Kosovobörd­ige Rame Lahaj (en bildskön hertig) klingade som ett fascineran­de sampel av de mest kända italienska tenorerna under det senaste halvseklet.

Även de mindre rollerna – däribland Mika Kares som mustigt klingande yrkesmörda­ren Sparafucil­e och Katarina Giotas som brottssyst­ern Maddalena – var glädjande välbesatta och franske operaspeci­alisten Philippe Auguin höll ett fast grepp om dirigenttr­ådarna. Kanske rentav för fast; stundtals kunde man ha efterlyst en mer flexibel tempobehan­dling och en större beredskap att följa sångarna.

Radarparet McVicar & McCallin skall ha en eloge för den respekt de visade det befintliga utrymmet – Olofsborg. Operan Simon Boccanegra hade i och för sig varit ett mer spännande Verdival, men Rigoletto är onekligen ett publikmäss­igt säkrare kort.

 ??  ??
 ?? PUURTINEN
FOTO: SOILA ?? GOD MIN I ELAKT SPEL. Hovnarren Rigoletto (Kiril Manolov) häcklar allt och alla, men skrattet fastnar i halsen.
PUURTINEN FOTO: SOILA GOD MIN I ELAKT SPEL. Hovnarren Rigoletto (Kiril Manolov) häcklar allt och alla, men skrattet fastnar i halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland