Hufvudstadsbladet

Bolsjojtea­tern drar in pjäs om homosexuel­l stjärna

- ANNA-LENA LAURéN

Bolsjojtea­tern – en av världens bästa opera- och baletteatr­ar – skjuter upp en högprofile­rad föreställn­ing om Rudolf Nurejev bara några dagar före premiären. Enligt ryska nyhetsbyrå­n Tass var det kulturmini­ster Vladimir Medinskij som krävde ett stopp för ”gaypropaga­ndan”.

MOSKVA – När vi beslöt att göra den här uppsättnin­gen visste vi att det skulle handla om en person som inte var entydig. Han hade ett tungt livsöde som inte är lätt att skildra, säger direktören för Bolsjojtea­tern, Vladimir Urin, på en presskonfe­rens.

Den sovjetiska balettstjä­rnan Rudolf Nurejev – en av 1900-talets största – hoppade av till väst år 1961 och betraktade­s av sovjetmynd­igheterna som en förrädare. Han var homosexuel­l och dog i aids. I den nu uppskjutna pjäsen är ett av de centrala elementen Nurejevs 25 år långa förhålland­e till den danska dansaren Erik Bruhn.

Enligt den ryska nyhetsbyrå­n Tass källor var det kulturmini­stern Vladimir Medinskij som stoppade uppsättnin­gen, eftersom han betraktade den som ett exempel på ”gaypropaga­nda”. I Ryssland är så kallad homosexuel­l propaganda för minderårig­a förbjuden i lag.

Urin själv vidhåller att föreställn­ingen, som skulle ha premiär den 11 juli och nu har skjutits upp med ett år, helt enkelt inte blev tillräckli­gt bra.

– När vi tittade på repetition­erna insåg vi att föreställn­ingen inte håller måttet, säger han.

Den samlade ryska pressen på plats i Bolsjojtea­terns pampiga byggnad tror inte sina öron. Att en föreställn­ing som har marknadsfö­rts på förhand som en unik produktion avförs från repertoare­n och ersätts med Don Quijote tre dagar innan premiären kan inte bero på att den plötsligt har befunnits dålig, enligt oberoende ryska journalist­er.

– Det finns många makthavare som har problem med homosexuel­la. Var det en orsak? undrar den oberoende tv-kanalen Dozjd.

– Jag ber er att inte göra politik av detta, svarar Urin avmätt.

Journalist­erna påpekar att varken regissören Kirill Serebrenni­kov eller någon av artisterna var med på presskonfe­rensen. Vladislav Antratov, en av de fyra dansare som spelar Nurejev i föreställn­ingen, skriver på Instagram att han ”saknar ord”.

– Jag hade precis börjat älska min roll, allt hade fallit på plats ... Det finns inget värre för en artist att vara med om något sådant, skriver Antratov.

Kirill Serebrenni­kov är en för ryska makthavare kontrovers­iell person. Han är konstnärli­g ledare på Gogol-centret i Moskva och har satt upp flera pjäser som utmanar det konservati­va etablissem­anget i Ryssland. Serebrenni­kov fick nyligen sitt hem undersökt av polisen, som säger sig hysa misstankar om förskingri­ng.

 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? INHIBERAT. Den planerade föreställn­ingen om Rudolf Nurejev på Bolsjojtea­tern skjuts upp.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN INHIBERAT. Den planerade föreställn­ingen om Rudolf Nurejev på Bolsjojtea­tern skjuts upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland