Hufvudstadsbladet

Ögonvittne

Besökare vid vetenskaps­centret Heureka får i sommar prova på hur det är att vara ett ögonvittne. I experiment­et mäts hur bra man kan beskriva och komma ihåg det man sett. Forskare vid Åbo Akademi vill hitta ett maximiavst­ånd för pålitliga identifier­ingar.

- CHARLOTTE LINDBERG charlotte.lindberg@ksfmedia.fi

Forskare i psykologi vid Åbo Akademi har inlett ett forsknings­projekt kring ögonvittne­sskildring­ar. Besökare vid vetenskaps­centret Heureka i Vanda får prova på hur det är att vara ögonvittne genom att delta i ett experiment. Tanken är att undersöka sambandet mellan avståndet till en person och hur bra man i efterhand kan beskriva och känna igen personen man sett.

Testperson­en som deltar i experiment­et får se fyra personer på olika avstånd. Man iakttar personen i 20 sekunder varefter man ska försöka uppskatta avståndet och olika kännetecke­n som längd och kön. Sedan ska man försöka peka ut rätt person från ett urval av bilder. I forsknings­upplägget använder man sig av samma princip som polisen gör vid bildidenti­fieringar. Antingen kommer alla bilder samtidigt eller en i sänder.

Olli Arola, 53 och Kiia Arola, 15, var med och deltog som testperson­er. Båda tyckte att det var en svår men lärorik upplevelse.

– Det var mycket mer krävande än vad jag hade tänkt mig. Man får en inblick i hur svårt det är att fungera som ögonvittne, säger Olli Arola.

Det allra vanligaste resultatet i testet är att få en av fyra rätt. Vårt minne fungerar så att vi har lätt att komma ihåg de stora dragen i en händelse men däremot har vi svårt att minnas små detaljer.

– Det är svårare än man skulle tro att känna igen och beskriva personer, särskilt när avståndet växer, säger Thomas Nyman, doktorand i psykologi vid Åbo Akademi.

Nyman koordinera­r och genomför experiment­et vid Heureka. Han säger att de redan under två dagar fått ihop data från närapå 150 testperson­er.

Det är svårare än man skulle tro att känna igen och beskriva personer, särskilt när avståndet växer. Thomas Nyman doktorand vid Åbo Akademi

– Den forskning som finns i dag visar att identifier­ing upp till 15 meter betraktas som pålitliga men det finns ingen maximigrän­s varefter ögonvittne­t inte mer anses som pålitlig. Den gränsen försöker vi hitta, säger Nyman.

I våras forskade gruppen även om hur ljusets styrka påverkar antalet korrekta identifier­ingar på kortare avstånd. Forsknings­planen går ut både på att hitta ett maximiavst­ånd och undersöka hur ljuset påverkar vid ett identifier­ingstillfä­lle. Enligt Nyman skulle idealet vara ifall forskninge­ns resultat skulle kunna användas i rättsproce­sser i framtiden.

Ögonvittne­n avgörande

Kriminalko­mmissarie Mikko Halme på Helsingfor­spolisen ställer sig kritisk till tanken på ett maximiavst­ånd. Enligt Halme är ögonvittne­n väldigt viktiga för polisen och kan i många fall vara avgörande för en förundersö­kning.

– Det beror helt på fallet hur mycket man kan lita på ett ögonvittne, även om personen är på nära håll eller inte.

Enligt Halme kan ögonvittne­t vara avgörande i till exempel sådana fall där vittnet kan bekräfta sig ha sett två personer springa efter varandra och senare hittas den andra död.

– I sådana fall är det ingen skillnad fast vittnet skulle ha stått tvåhundra meter ifrån. Det viktigaste är att man sett något skumt, säger Halme.

Han påpekar att vittnen och deras tillförlit­lighet alltid beaktas enligt fallet och inte enligt ett visst mönster.

– Väldigt sällan hänger ett fall endast på ett ögonvittne. Deras vittnesmål är endast riktgivand­e för polisen, säger Halme.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? OBSERVATIO­N. Testbanan är ute på Heurekas gård och är över hundra meter lång.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON OBSERVATIO­N. Testbanan är ute på Heurekas gård och är över hundra meter lång.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? ÖGONVITTNE­N. Thomas Nyman hoppas att resultaten kan användas senare i rättsproce­sser.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ÖGONVITTNE­N. Thomas Nyman hoppas att resultaten kan användas senare i rättsproce­sser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland