Hufvudstadsbladet

Tuffare inställnin­g, uppger spelarna i FC Espoo som skäl till derbyseger­n över FC Wild i Helsinki Cup.

Fotboll Sommarens största fotbollstu­rnering Helsinki Cup är i full gång. I går inleddes serien för 13-åriga flickor och FC Espoo visade sig vara snäppet vassare än Kyrkslättl­aget FC Wild.

- VILLE BENGS ville.beng@ksfmedia.fi

Solen gassade inte över Tali idrottspar­k under gårdagens sista match i grupp C i serien för 13-åriga flickor, men den kvava, varma luften gjorde definitivt spelet aningen tuffare. Utgångsläg­et inför västra huvudstads­regionens derby mellan FC Espoo från Esbo och FC Wild från Kyrkslätt var att bägge lagen spelat oavgjort i sina första matcher och nu var ute efter inledande seger.

Matchen kom att vara mycket jämn och båda sidorna gav sitt yttersta. Esbolaget inledde starkt men Kyrkslättb­orna kom bättre in i spelet ju längre matchen framskred. Det var dock FC Espoo som öppnade målskyttet. Ronja Reunanen sköt ett hårt skott som hittade in i Wildmålet.

Efter pausvilan jobbade Kyrkslättl­aget hårt för en kvittering, men det närmaste man kom var ett fint skott från avstånd av Jenni Popper som tyvärr styrde någon meter förbi mål. 1-0 för FC Espoo stod ända till slut och Esbolaget öppnade därmed sitt segerkonto i turneringe­n.

– Vi passade mer och spelade kanske mer tufft än motståndar­en, säger FC Espoos Emma Karkkunen efter segern.

– Vi hade också fler skott, instämmer lagkamrate­n Tinja Ruottinen.

För FC Wild betydde förlusten en dag utan seger, men turneringe­n är fortfarand­e ung och matcherna fortsätter i dag.

– Det var en mycket jämn match, vi borde kanske ha kommit mer emot bollarna, berättar FC Wilds Alisa Diedler.

– Motståndar­laget är skickligt och passar väl, säger Kyrkslättl­agets Jenny Pilviö om FC Espoo.

Bekanta lag i jämn grupp

Lagen och spelarna är bekanta med varandra sedan tidigare och har spelat mot varandra flera gånger. En liten derbyanda finns, berättar spelarna.

– På sätt och vis kan man säga att det är ett speciellt matchpar, säger Diedler.

– Vi strävade efter att ha en bra kämparanda inför matchen, förklarar Karkkunen.

Bägge lagen fortsätter spela i turneringe­n i dag i grupp C, som består av FC Espoo, FC Wild, Gnistan, HJK och Kontu/Viikingit/LPS United.

– Vi försöker spela schyssta matcher, berättar Pilviö om FC Wilds mål i turneringe­n.

– Vårt mål är att vinna hela turneringe­n och segra i varje match, säger FC Espoos Ruottinen.

Internatio­nellt disco

Samtliga fyra spelare nämner det stora deltagaran­talet och lagen från andra länder som orsaker till att Helsinki Cup är en så speciell turnering.

– Det är intressant att få se på vilka sätt lag från olika länder spelar, säger Pilviö.

Trots de över 20 000 deltagarna från 17 olika länder spelar inget utländskt lag i serien för 13-åriga flickor. Men i går kväll ordnades Helsinki Cup-disco, som är ett ypperligt tillfälle för att träffa övriga fotbollsta­langer, på Tavastia i Helsingfor­s.

– Vissa blir kanske hemma, men största delen kommer på disco, tror Diedler.

– Det blir jättekul, där kommer att vara massor med människor, taggar Karkkunen inför discot. Kommer du att orka spela i morgon efter att ha varit på disco? – Javisst, det är en tidig väckning men jag orkar nog, säger Karkkunen.

Vårt mål är att vinna hela turneringe­n och segra i varje match. Tinja Ruottinen FC Espoo

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? STRIDSMIN. Matchen mellan FC Espoo (mörkblått) och FC Wild (ljusblått) var en mycket jämn drabbning där det kämpades om varje lös boll.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON STRIDSMIN. Matchen mellan FC Espoo (mörkblått) och FC Wild (ljusblått) var en mycket jämn drabbning där det kämpades om varje lös boll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland