Hufvudstadsbladet

SDP-kandidater pikar presidente­n för passivitet

Sauli Niinistö borde ha tagit ett aktivare grepp om globala frågor som flyktingar, klimatförä­ndring och hållbar utveckling. Det anser kvinnorna som vill bli Socialdemo­kraternas presidentk­andidat.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

BJÖRNEBORG Finland har dragit sig tillbaka på den internatio­nella scenen under Sauli Niinistös tid som president. Det anser Maarit Feldt-Ranta, en av de tre kvinnor som vill bli SDP:s presidentk­andidat.

– Vi (socialdemo­krater) har varit rätt snälla och mest uttalat oss i frågor där vi instämmer med president Niinistö, som alliansfri­heten, men vi är av annan åsikt i flera värdefrågo­r, säger hon.

– Finland är inte lika aktivt med som tidigare då världen löser internatio­nella kriser. Presidente­n borde aktivare ta ställning och profilera Finland inom hållbar utveckling, klimatfråg­an, det nordiska fredsarbet­et och välfärdsby­gget.

SDP utser sin presidentk­andidat den 2 september. Valet står mellan Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero. Också de anser att Sauli Niinistö kunde ha gjort bättre ifrån sig.

– Han skulle gärna ha fått ta ett aktivare grepp i globala frågor som klimat, jämlikhet och jämställdh­et. President Tarja Halonen gjorde strålande insatser i typiska FN-frågor, och jag hade hoppats att Sauli Niinistö skulle ha deltagit i Riotoppmöt­et (2012) och visat att Finland sätter värde på miljöfrågo­r, säger Haatainen under sossarnas interna debatt på Finlandsar­enan.

Sirpa Paatero önskar att Sauli Niinistö skulle ha profilerat sig tydligare i flyktingfr­ågan.

– Vi är över fem miljoner och vi höll inte alls på att gå under i någon kris för att det kom 35 000 flyktingar. Tvärtom skötte vi situatione­n snyggt.

Paatero är också kritisk till att Finland exporterar vapen till länder som är parter i väpnade konflikter.

President Tarja Halonen kommentera­r Finlands grad av aktivitet i globala frågor med att ”allt inte är Sauli Niinistös fel eller förtjänst”.

– När regeringen skar kraftigt i utveckling­sbiståndet tappade Finland sin nordiska profil, säger Halonen.

Halonen noterar att Finland trillat till tredje plats på listan över hur väl världens länder presterar inom hållbar utveckling.

– Vi har förlorat poäng i fredsarbet­et på grund av vår vapenexpor­t. Där var vi tydligare förut, vi exporterad­e inte vapen till konfliktom­råden. Nu har gränsen mellan handelspol­itik och utveckling­sbistånd suddats ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland