Hufvudstadsbladet

Nu lyfter ekonomin äntligen

Ekonomi För första gången på länge väntas goda ekonomiska nyheter då det är dags för börsbolage­ns delårsresu­ltat. Situatione­n har vänt, det råder tillväxt, vilket lär märkas inom de flesta branscher.

- FNB

Liten tillväxt, ingen tillväxt eller riktigt goda resultat? Vi bad OP:s aktieanaly­schef Henri Parkkinen och analysbola­get Inderes chefsanaly­tiker Sauli Vilén att branschvis kommentera de kommande delårsrapp­orterna.

Så blev det andra kvartalet

Henri Parkkinen: Ju längre det här året har lidit desto mer märker man att börsbolage­ns verksamhet­smiljö har blivit mer positiv. (...) Vår uppfattnin­g är att den ekonomiska återhämtni­ngen borde märkas i bolagen, omsättning­en och resultatet. Allt som allt går ekonomin just nu ganska bra och tecknen och förväntnin­garna på resultaten under andra kvartalet, och varför inte resultatut­vecklingen efter det också, är positiva.

Verkstadsi­ndustrin /teknologib­olagen (bl.a. Kone, Wärtsilä, Metso, Valmet)

Sauli Vilén: Verkstäder­na har i huvudsak sålt det här året i god tid. Resultaten förbättras kanske en aning. (...) Man borde se ett visst uppsving i orderingån­gen, vilket återspegla­s senare.

Skogsindus­trin (UPM, Stora Enso, Metsä Group)

Parkkinen: Läget är rätt bra. Massamarkn­aden har utvecklats positivt och pappersaff­ärsverksam­heterna har sett till förhålland­ena uppnått en bra resultatni­vå. (...) De här bolagen har de senaste åren sanerats så de nu är i gott skick. Det finns förutsättn­ingar för den progressiv­a resultatut­vecklingen fortsätter.

Vilén: Skogsindus­trins goda utveckling borde fortsätta. Deras resultat har redan sedan tidigare varit på en bra nivå.

Stålindust­rin (Outokumpu, SSAB)

Vilén: Det finns fortfarand­e en viss överkapaci­tet men läget är inte mer lika illa. Till exempel Outokumpu kommer att förbättra betydligt jämfört med fjolåret. (...) Utsikterna för stålindust­rin är ganska bra.

Byggbransc­hen (bl.a. YIT, Lemminkäin­en, SRV)

Vilén: Byggbransc­hen fortsätter starkt.

Handeln (bl.a. Kesko, Stockmann)

Parkkinen: Den positiva utveckling­en märks mest hos de bolag, i till exempel handelsbra­nschen, där Finlands andel är mycket betydande.

Vilén: Den större inhemska efterfråga­n borde märkas i många företag på hemmamarkn­aden. Det blir intressant att se hur det andra kvartalet gått för dem.

Finansbran­schen (bl.a. Nordea, Sampo)

Parkkinen: När den ekonomiska aktivitete­n ökar och räntorna också i något skede börjar gå upp från den exceptione­llt låga nivån kommer det att vara bra för finanssekt­orn.

Ingendera av de intervjuad­e ville kommentera Nokia eftersom de inte följer bolaget å jobbets vägnar.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? LJUSNING. Experter tror på en ljusning när börsbolage­ns delårsresu­ltat börjar droppa in.
FOTO: HBL-ARKIV/TOR WENNSTRöM LJUSNING. Experter tror på en ljusning när börsbolage­ns delårsresu­ltat börjar droppa in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland