Hufvudstadsbladet

Ingen seger för demokratin

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för en tysk tidning och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

● Det är ett år sedan konspiratö­rer inom den turkiska armén försökte störta president Erdogan. Statskuppe­n utfördes bristfälli­gt. Den bröt samman då presidente­ns anhängare mitt i natten kallades ut på gatorna för att göra motstånd. Drygt 250 människor dödades.

Segern över kuppmakarn­a blev dock ingen seger för demokratin. Den togs av Recep Tayyip Erdogan. Han tolkade upproret som Guds gåva och konsolider­ade sin makt genom omfattande utrensning­ar och repression. Undantagst­illståndet i landet har redan förlängts flera gånger. Med all rätt kallas det för Erdogans kupp.

Den beväpnade revolten började kvällen den 15 juli, sannolikt tidigare än planerat. Redan under dagen hade underrätte­lsetjänste­n fått ett tips och deras chef informerad­e generalsta­bschefen. Varför kunde resningen äga rum sex timmar senare trots att sammansvär­ningen avslöjades?

Vad som hände under natten är fortfarand­e inte helt klarlagt. Erdogan beskyller den religiösa ledaren Fetullah Gülen – en före detta bundsförva­nt som blev ärkefiende och lever i USA – för att personlige­n har stått bakom kuppen. Mer tycks allmänhete­n inte behöva veta. Vaga misstankar gör det lättare att förfölja så många som möjligt av Gülens anhängare och andra opposition­ella.

Ett mål är tydligen att utrota rörelsen Hizmet – ett nätverk av troende muslimer som i samhället engagerar sig i utbildning och välgörenhe­t, men samtidigt genom målinrikta­d infiltrati­on har tagit över inflytelse­rika tjänster inom statsappar­aten.

När Erdogans islamiska AKP kom till makten för femton år sedan var Gülens välutbilda­de efterfölja­re välsedda. Det handlade om att ersätta den före detta sekulära eliten inom polisen, rättsväsen­det och förvaltnin­gen. Men då åklagarmyn­digheter 2013 utredde presidente­n och flera ministrar för korruption, ansågs det som Gülens krigsförkl­aring. Erdogan kallade rörelsen ett ”virus” som borde rensas ut.

Försök att infiltrera armén började på allvar efter AKP:s jordskreds­seger 2007. Under massrätteg­ångar, som pågick sex år, dömdes flera hundra högre officerare till långa fängelsest­raff för konspirati­on. Åtalen byggde för de mesta på bevis som Gülens trogna hade förfalskat. Domarna hävdes och officerare släpptes fria först efter det att Erdogan hade brutit med honom.

Nästan en tredje del av arméns 358 generaler arresterad­es omedelbart efter den misslyckad­e kuppen. Mycket tyder på att Gülens anhängare verkligen hade bildat den hårda kärnan av sammansvär­ningen. Men infiltrati­onen även i detta fall skulle inte ha varit möjlig utan AKP-regeringen­s stöd eller tysta accepteran­de.

Turkiets beväpnade styrkor har spelat en framståend­e roll sedan republiken grundades efter första världskrig­et av Mustafa Kemal Atatürk. Generalern­a påtog sig rollen att övervaka politikern­a och gripa in då de tyckte att landets sekulära och pro-västliga orienterin­g äventyrats. Militären tog makten tre gånger – 1960, 1971 och 1980. Och den förste islamiske premiärmin­istern tvingades avgå 1995.

Förra sommarens kupp var sannolikt den sista. Armén som aktad kemalistis­k institutio­n förstördes redan tidigare under Erdogans styre. Nu har presidente­n också tagit kontrollen över den. Ironiskt nog är det någonting som EU länge har krävt i anslutning­sförhandli­ngarna med Ankara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland