Hufvudstadsbladet

Gigantiskt isberg lossnade på Antarktis

Ett gigantiskt isberg – stort som två Gotland – har brutit sig loss från Antarktis. Isberget, som tros väga över en biljon ton, är nu på drift i Weddellhav­et.

- HBL-TT-FNB–AFP

Kalvningen, det vill säga när isen bröt sig loss, inträffade någon gång mellan måndagen den 10 juli och onsdagen den 12 juli, enligt vetenskaps­män som observerat den växande sprickan. Ishyllan Larsen C är nu tio procent mindre än tidigare, rapportera­r The Guardian. Antarktish­alvön har därmed fått en ny form.

Isberget, som tros få namnet A68, är omkring hälften så stort som världsreko­rdhållaren B-15, som bröt sig loss från ishyllan Ross år 2000. Det tros ändå vara ett av de tio största isbergen som någonsin registrera­ts. Över en biljon ton tros det enorma isberget väga. Vad som händer med det nu är oklart.

Glaciärkal­vning förekommer naturligt, men den globala uppvärmnin­gen tros ha snabbat på processen. Men trots allt hör det här till vanlighete­rna, enligt professor Andrew Shepherd vid universite­tet i Leeds som noggrant följt utveckling­en.

– Alla älskar ett bra isberg. Men bortsett från att ha låtit oss vänta så här länge är jag ganska säker på att Antarktis inte kommer fälla en tår när det är borta, eftersom den här kontinente­n förlorar så mycket is varje år, säger han till tidningen.

 ?? FOTO: EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY HANDOUT ?? Sprickan i isberget Larsen C på Europeiska rymdorgani­sationens satellitbi­ld.
FOTO: EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY HANDOUT Sprickan i isberget Larsen C på Europeiska rymdorgani­sationens satellitbi­ld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland