Hufvudstadsbladet

VPS och HJK utmanare på bortaplan

VPS och HJK fortsätter jakten på en plats i Europa League i kväll. Vasalaget skrällde i första omgången och är redo för att göra det igen – nu mot danska Bröndby. HJK får i sin tur chansen att visa sin verkliga nivå mot ett snäppet tuffare lag – KF Shkend

- HBL-FNB

FOTBOLL Då Finland nått framgångar i de europeiska fotbollscu­perna har det i allmänhet varit HJK som stått för dem.

När VPS slog ut slovenska topplaget Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalet var det med andra ord fråga om en både överraskan­de och välkommen framgång.

På torsdag möter VPS Bröndby på bortaplan. Mot Olimpija fick VPS börja hemma och vann båda matcherna med 1–0.

– Vi behöver ett bra resultat inför vår hemmamatch. Bröndby är mer tekniskt än Olimpija och spelar bättre som lag, säger VPS-tränaren Petri Vuorinen.

Han såg danska Bröndbys träningsma­tch mot ryska Rostov i lördags. Bröndby, som slutade tvåa i danska ligan förra säsongen, föll då med 0–1. Två tyskar spelade särskilt bra för danskarna.

– Hany Mukhtar ger många öppnande passningar på mittfältet. Mittbacken Benedikt Röcker är med sina 197 centimeter en stor utmaning i luftrummet, för vi har inte något speciellt stort lag, säger Vuorinen.

Två finländska landslagsm­än spelar också för Bröndby – Paulus Arajuuri och Teemu Pukki. Den sistnämnde gjorde en utmärkt ligasäsong – 20 mål och en andraplats i skytteliga­n efter Nordsjälla­nds Marcus Ingvartsen.

HJK bättre förberett

HJK inleder också på bortaplan i andra omgången av Europa Leaguekval­et. KF Shkendija är känt som ett albanskt lag trots att hemorten ligger i Makedonien. Då klubben grundades 1979 låg dess hemstad Tetovo i Jugoslavie­n och lagets öppet albanska profil ledde snabbt till specialbev­akning. Klubbens verksamhet miss- tänktes kunna skapa albansk nationalis­m inom Jugoslavie­n.Helsingfor­slaget åkte på en överraskan­de bortaförlu­st i Wales i första kvalomgång­en, och kommer förmodlige­n bättre förberett till kvällens kamp.

– Hur väl du än förbereder dig så är eurospelen­s natur seger eller död. Vi var inte fullkomlig­t redo för antifotbol­len som Nomads från Wales spelade på deras hemmaplan och förlorade med ett mål. På hemmaplan var vi starkare, bäddar HJK:s assisteran­de tränare José Riveiro inför kvällens drabbning på klubbens webbplats.

Bröndby är mer tekniskt än Olimpija och spelar bättre som lag. Petteri Vuorinen tränare för VPS

– I Makedonien är det 35-38 grader varmt och motståndar­en är ett lag med erfarenhet av internatio­nella matcher. De vill och kan spela fotboll och jag förväntar mig en jämn match.

FK Shkendija slutade tvåa i den makedonska ligan förra säsongen.

 ?? FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA ?? VPS:n Andre Anthony Clennon och Ebrima Sohna kämpade hårt i matchen mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalets första omgång. I kväll väntar danskt motstånd.
FOTO: TIMO AALTO / LEHTIKUVA VPS:n Andre Anthony Clennon och Ebrima Sohna kämpade hårt i matchen mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalets första omgång. I kväll väntar danskt motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland