Hufvudstadsbladet

Kor på grönbete

-

Bilden av sommaridyl­len är klar. I en grön hage betar kossor så förnöjt i ett vackert sommarland­skap medan solen skiner och himlen är blå.

Mjölken hälls över egenhändig­t plockade blåbär och smaken av sommar stannar länge på tungan.

Mjölk producerad av kor på grönbete vill man gärna dricka. Eller preciserat: mjölk som konsumente­n tror är producerad av kor på grönbete vill man gärna ha.

Och även om inte alla har sett en ko på nära håll gillar vi tanken på kosläpp, då djuren får komma ut på grönbete efter en lång vinter. Vilken idyll. Samtidigt stämmer bilden av en idyll inte alltid nödvändigt­vis överens med verklighet­en.

Det är sorgligt för både djur och konsumente­r om den försämrade lönsamhete­n betyder att betande djur på sommarlov alltmer blir en illusion.

Både djur och konsumente­r skulle vara värda mer än så.

Åbo Underrätte­lser

Carina Holm om att bilden av de sommarbeta­nde korna som förnöjt idisslar sitt gröna gräs bleknar en aning när man läser rapporter från både Sverige och Finland att antalet kor som släpps ut på sommarbete de facto minskar bland annat med motivering­en att mjölkprodu­ktionen minskar om korna äter mer gräs och mindre kraftfoder.

Fyra decennier lång och trogen tjänst som duktig flicka borde räcka. Nu är du en vuxen individ och fattar dina egna beslut. Kanske är det dags att börja fira födelsedag­en utan att ha mamma och pappa hängande i kjolarna? Och apropå kjolar, hur gulligt är det egentligen med folkdräkt när man är gråhårig? Expressen Krönikören Jens Liljestran­d i ett av sina tio tips till kronprinse­ssan Victoria inför dennas 40-årsdag i morgon.

Vänstern saknar en stark president. Ilta-Sanomat om att 53 procent av Vänsterför­bundets medlemmar gärna ser att presidente­n återfår rätten att upplösa riksdagen medan endast 23 procent av Centeranhä­ngarna är inne på samma linje.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS
 ?? LEHTIKUVA/AFP/TT/JESSICA GOW ??
LEHTIKUVA/AFP/TT/JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland