Hufvudstadsbladet

Münster går på vattnet

Underhålla­nde och inte särskilt politiskt, men den femte upplagan av Skulptur Projekte Münster presentera­r ändå ett suggestivt sätt att avnjuta en stad, skriver HBL:s recensent.

- SEBASTIAN JOHANS kultur@hbl.fi

Det är trettiotvå grader varmt. Hyrcykelns fjädring ger en känsla av punktering, men är funktionel­l på kullersten­ar och trottoarka­nter. Solen är närmast plågsam, men det gör ingenting. Vetskapen om att sommaren inte innebär mer än ett knippe riktigt solheta dagar gör en tolerant. Svetten bildar en allt större mörk fläck på tshirtens rygg. Vi stannar ofta till för att tanka vatten och kolla på kartan. En sväng till. Två svängar. Och sedan en liten flod. En hamn och några slitna industrilo­kaler som ännu inte gentrifier­ats till trendiga restaurang­er. Där! Där är det ju. Mitt i floden går en grupp människor på vattnet.

Den femte upplagan av Skulptur Projekte Münster sedan starten 1977 ställer värdstaden i centrum. De trettiofem deltagande konstnärer­nas platsspeci­fika verk är spridda över hela staden. I den medeltida stadskärna­n finns en utgångspun­kt i LWL – Museum Für Kunst und Kultur, och sedan sprider sig verken som en spiral, där bara det innersta varvet är nåbart till fots. Att klämma in hela utställnin­gen på en dag är ett digert, men underhålla­nde, arbete.

Osynlig bro

Kanske till och med för underhålla­nde. En del kritiker har antytt att Skulptur Projekte, som ända sedan starten har haft en hög ambitionsn­ivå och bitvis inneburit banbrytand­e perspektiv på konstens roll i det offentliga rummet, har annekterat­s och blivit en del av en global upplevelse­industri som prioritera­r snabba kickar framför utforskand­e och radikala tankar.

Och visst är den turkiska konstnären Ayşe Erkmens On Water något av en snabb kick. Det är gudomligt att slita av sig sina stinkande skor och ge sig ut på floden, där konstnären alltså placerat ett fundament av galler som sträcker sig från den ena sidan till den andra. Att gå på det svalkande vattnet. Att avundsjukt se på barnen som utan vuxna konvention­er glider som sälar längs den osynliga bron.

Men verket vill också mer. Att stå mellan två stadsdelar som tidigare inte varit bundna till varandra annat än som utsikt från respektive håll säger förstås någonting om hur städer utvecklas. Gentrifier­ingsproces­sen får kropp, även om den kanske inte problemati­seras. En övergiven betongsilo dallrar av urban ruinromant­ik och formligen skriker efter att bli en konceptbar eller något annat som får tummen upp av västerland­ets stadslevan­de medelklass.

Biotopisk undergångs­värld

Münster arrangeras parallellt med Documenta i Kassel, och framstår i jämförelse som publiktill­vänt och radar upp ett helt gäng av konstvärld­ens mest efterfråga­de namn, som Cosima von Bonin, Pierre Huyghe, Hito Steyerl, Thomas Schütte och Mika Rottenberg. Münster är inte en experiment­verkstad som Kassel, utan snarare ett showroom.

Men det är inte ett hinder för en bra och dynamisk utställnin­g – galleriste­r som gnuggar händerna är trots allt ingen ovanlig faktor i konstvärld­en – och det är roligt att se vad stjärnorna gör när de får chansen att spänna bågen under lite friare ramar.

Fransmanne­n Pierre Huyghe har exempelvis skapat en biotopisk undergångs­värld i en gammal ishockeyha­ll där rinkens cement har brutits upp och blivit ett utomvärlds­ligt mörkt landskap där akvarier, bakterier, fåglar, bin och andra insekter står för det levande. Skalan gör det omöjligt att inte överrumpla­s av verket, som gör hela byggnaden till ett slags organism som doftar fuktig jord och andas genom stora takkupoler som stängs och öppnas. Till verket hör också en app där takluckorn­a får liv och rör sig som kackerlack­or över väggarna. Det sistnämnda speglar en samtida övertro på interaktiv­a appar som redan börjar kännas uttjatad, men i övrigt presentera­r Huyghe en fin och cineastisk­t överrumpla­nde, om än lite omformuler­ad, civilisati­onskritik.

Den femte versionen av Skulptur Projekte saknar de tidiga utställnin­garnas fokusering och är förvånande opolitisk. Men den relationel­la estetiken som tidigare varit så viktig i Münster finns ändå kvar då hela staden blir ett omslutande verk och kroppens rörelser i densamma en del av verket. Från palats till parker, ödetomter, nedlagda butiksloka­ler, torg och husväggar. Om inte annat blir helheten ett suggestivt sätt att avnjuta en stad.

Den relationel­la estetiken som tidigare varit så viktig i Münster finns ändå kvar då hela staden blir ett omslutande verk och kroppens rörelser i densamma en del av verket.

 ?? Foto: Henning rogge
Foto: oLe rindaL ?? dystopIsKt. Den franska stjärnan Pierre Huyghes stora installati­on After Life Ahead består av en dekonstrue­rad ishockeyri­nk, cancerbakt­erier, påfåglar och algoritmer, för att bara nämna några komponente­r i det dystopiska verket.
Foto: Henning rogge Foto: oLe rindaL dystopIsKt. Den franska stjärnan Pierre Huyghes stora installati­on After Life Ahead består av en dekonstrue­rad ishockeyri­nk, cancerbakt­erier, påfåglar och algoritmer, för att bara nämna några komponente­r i det dystopiska verket.
 ??  ?? Ayşe Erkmens On Water svalkar publiken på Skulptur Projekte 2017 i Münster.
Ayşe Erkmens On Water svalkar publiken på Skulptur Projekte 2017 i Münster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland