Hufvudstadsbladet

Bär passar också till grillat

- MIA GAHNE/TT dagbok@ksfmedia.fi

Grillat är godast heter det ju. Men frågan är om inte tillbehöre­n är minst lika goda. Det är faktiskt de som sätter smak och färg på sommarens grillfest.

Det är de små detaljerna som gör det. Det spelar ingen roll hur perfekt du än lyckas få dina lammkotlet­ter på grillgallr­et om du inte har något kul att servera till. En skål tsatsiki kan räcka, men enbart kött och kokt potatis känns inte så där jättegott.

Och visst – de flesta av oss slänger väl pliktskyld­igt fram en slentrians­allad med gurka och tomat. Inget fel med det, frånsett att det kan bli så oändligt mycket roligare. Särskilt så här års. Just nu är grönsakern­a i toppform, och det vore snudd på kulinarisk­t tjänstefel att inte ta vara på naturens skafferi när skördarna smakar bäst och kostar minst.

Olika grönsaker

Så satsa på massor av grönt i olika former. Varför inte ställa fram en mindre buffé med grönsaker av olika slag och låta var och en välja eller prova sig fram. Kanske kan du till och med omvända någon grönsakssk­eptiker på kuppen. På så vis kan vi dessutom unna oss att köpa lite bättre kött, men mindre mängder eftersom tillbehöre­n är så pass rikliga.

Sätt mer än gärna herrarna i sällskapet på att trolla fram tillbehör. Det är ett sorgligt faktum att det allt som oftast blir kvinnornas lott att stå för sallader och tillbehör, medan männen anser sig ha ensamrätt till grillen. Vänd på steken för en gångs skull!

”Tutta på fantasin”

Salsa är ett fräscht tillbehör som passar till det mesta. Där kan du dessutom passa på att slänga ned ännu en dos sommar i form av solmogna jordgubbar, persikor, körsbär eller vad fruktdiske­n kan erbjuda. Tillsamman­s med lite syra, sälta och gärna någon form av hetta blir det ett perfekt, piggt och piffigt attribut utan att riskera att bli det minsta majonnäsge­ggigt.

Så dra i gång grillen och tutta på fantasin i samma veva. Variation är sommargril­lens bästa krydda. 1/2 liter färska jordgubbar 1/2 gurka 1/2 kruka basilika 1 tsk grönpeppar­korn, grovt stötta 2 salladslök­ar, strimlade 2 msk olivolja 1 msk balsamvinä­ger 1 lime, skal och lite saft 2 tsk honung salt nymalen svartpeppa­r

■ Snoppa jordgubbar­na och dela dem i mindre bitar. Skala gurkan och skär i tärningar. Häll upp alltsamman­s i en skål och tillsätt rivna basilikabl­ad, grönpeppar, salladslök, olivolja, balsamvinä­ger, rivet skal och lite saft från limen samt honung. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå en stund och samla smak inför serveringe­n.

Supergott till en grillad biff.

 ??  ?? FOTO: JAN-ERIK HENRIKSSON/TT
För 4 portioner, 15 minuter Jordgubbar som tillbehör till mat låter kanske konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Liksom att kombinera dem med grönpeppar och basilika.
FOTO: JAN-ERIK HENRIKSSON/TT För 4 portioner, 15 minuter Jordgubbar som tillbehör till mat låter kanske konstigt, men det är faktiskt väldigt gott. Liksom att kombinera dem med grönpeppar och basilika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland