Hufvudstadsbladet

Längs Los Angeles mörka gator

- YLE-HBL

■ Los Angeles är hemstaden för film noir, kriminalfi­lmens mest pessimisti­ska och ståtligast­e riktning. I dokumentär­en L.A. – kriminalfi­lmens stad (Los Angeles: Cité du Film Noir, 2014) utforskar regissörer­na Clara och Julia Kuperberg änglarnas stad och förhålland­et till de klassiska svartvita kriminalfi­lmerna som producerad­es i Hollywood under 1940och 50-talet.

Hur kommer det sig att Los Angeles blev hemstad för dessa filmer? Deckarförf­attaren James Ellroy är en som vet mycket om stadens mörkare sidor och hur dessa fungerade som inspiratio­nskälla. Han påpekar dock att det också var en ekonomisk fråga. Filmstudio­rna fanns i L.A. och det var billigast att göra filmerna på plats.

Ellroy har skrivit flera böcker som utspelar sig i filmernas Los Angeles. De innehåller typiska noir-ingrediens­er som sex, politisk korruption, femme fatales och ambition på bekostnad av moral.

Författare­n och noirexpert­en Eddie Muller påpekar att trots att film noir som genre etablerade sig efter andra världskrig­ets slut ska den inte ses i relation till kriget, utan snarare som en bearbetnin­g av den stora depression­en på 30-talet.

Enligt Alain Silver inspirerad­es regissörer­na också av litteratur­ens hårdkokta deckare, där västkusten porträtter­ades som mer osäker och paranoid än resten av landet. Yle Teema 13.00

 ?? FOTO: DOUBLE INDEMNITY ?? Double Indemnity, med Barbara Stanwyck och Fred MacMurray, är ett av genrens främsta exempel.
FOTO: DOUBLE INDEMNITY Double Indemnity, med Barbara Stanwyck och Fred MacMurray, är ett av genrens främsta exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland