Hufvudstadsbladet

Tyska tandborsta­r på Tulludden

Tulludden På Hangö udd har jorden förvaltat tusentals små föremål som tyska soldater glömde kvar på 40-talet: En bortslängd kam, en tandprotes, en flaska eau-de-cologne ... Deras historia berättas för första gången på utställnin­gen Deutsches Lager som öpp

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Stenhårda metalltand­borstar och utslitna tandprotes­er finns bland fynden som Jasmin Vihinen och andra amatörarke­ologer grävt upp ur jorden i Hangö i sommar. Föremålen berättar en karg historia om de tusentals tyska soldater som stred i Finland på 40-talet och som bodde i soldatlägr­et ”Lilla Berlin” längst ute på den isolerade och blåsiga Tulludden.

Strandprom­enaden från Hangö frihamn till Tulludden är blåsig som attan och vacker i sin tilltufsad­e ruggighet. Det var när den skulle putsas upp till naturstig 2014 som staden tvingades ta itu med ett prekärt problem: Vad göra med soldatlägr­et från 40-talet som ruttnar bort på naturskydd­sområdet?

Det så kallade ”Lilla Berlin” byggdes av tyskarna 1942. Till lägret, som närmast måste betraktas som en liten by, gick en direkt tågbana från Rovaniemi och den lappländsk­a fronten. I andra ändan av logistiken fanns Hangö hamn där soldaterna togs emot eller skickades hem på permission. Bland de 130 lägerbyggn­aderna fanns förutom soldathem, kantiner och baracker även en kyrka och en biograf. När tyskarna lämnade Finland 1944 övergavs lägret i all hast, och eftersom finländarn­a hade viktigare saker att tänka på fick lägret förfalla i lugn och ro.

Men under två år var genomfarte­n enorm. Varendaste tyska soldat på väg till eller från fronten passerade här mellan 1942 och 1944 – sammanlagt upp till 200 000 personer.

– De kunde vara flera tusen per dag. Rena rama flygtermin­alen, konstatera­r arkeologen Jan Fast.

När han fick höra om den planerade naturstige­n övertygade han raskt staden att slopa alla planer på att riva soldatlägr­et. I stället gav de honom tillstånd att gå lös på lägret med spadar och borstar.

Sedan dess har skärvorna av tusentals livsöden grävts fram ur jorden och intresset för uddens hemlighete­r exploderat. Över hundra frivilliga har via Hangö sommaruniv­ersitet deltagit i utgrävning­arna och mängder av intressera­de har traskat ut till udden av pur nyfikenhet. Det viskas om spöken i de gamla barackerna och lokala Hangöguide­r kan numera erbjuda fascineran­de rundturer till området. Arkeologi när det är som bäst! myser Fast.

– Många hittar kopplingar till sin egen släkt eller till sitt specialint­resse. En tandläkare som deltog i utgrävning­arna blev eld och lågor när vi började hitta tandprotes­er, och så fort någon drar upp en hylsa ur jorden börjar det tindra i ögonen på våra yrkesmilit­ärer eller vapenintre­sserade. Historien kommer nära, säger han.

Städmani sopade bort spåren

Själva barackerna och byggnadern­a är mer eller mindre livsfarlig­a men de är inte heller särskilt intressant­a rent arkeologis­kt.

– En soldat måste hållas sysselsatt, speciellt om han precis kommit från fronten. På lägret rådde därför fullkomlig städmani, och därför finns det inga spår av soldaterna vid barackerna, säger Fast.

Men med hjälp av provgrävni­ngar upptäckte man bland annat de avsides områden där teamet gräver när HBL hälsar på. På bara en dag har kursdeltag­arna befriat hundratals små minnen från deras ytliga gravar. Det är allt från konservbur­kar till glasflasko­r, speglar och skovaxburk­ar. Och kammar i massor.

– Vi har hittat hundratals kammar. En del är utsökt dekorerade för hand med små blommor och ornament och en del är riktiga lyxkammar från utlandet. De flesta är ändå helt vanliga.

Varför just kammar?

– Antagligen var det en nödvändigh­et som gavs varje soldat när han kom till lägret. De vackraste kammarna kan också ha varit minnen från flickvänne­r eller fruar där hemma. För sådana kvinnliga minnen finns det mycket av, allt från smycken till strumpeban­d, säger Fast.

Bland dagens fynd finns också en rakvattens­flaska, konservbur­kar, knappar, kapsyler, vinflaskor, resterna av ett par glasögonbå­gar och speglar. Många av speglarna är dekorerade med vackra bilder.

– Det måste ha varit en trend på den tiden, säger Fast och plockar fram en spegel där man nätt och jämnt kan urskilja konturerna av Stadiontor­net. En soldats souvenir från ett besök i huvudstade­n, kanske.

Trots att jobbet är fysiskt tungt råder det en uppsluppen stämning bland deltagarna. Med jämna mellanrum avbryts putsandet och skrapandet av ett utrop: ”Åhå! Vad är det här, hörni?”

Jasmin Vihinen har stött på något med sin spade och putsar för fullt. Efter en liten stund kan hon dra fram en liten borste. En skoborste? En tandborste?

– Tandborste, slår Fast fast.

Kondomer och konserver

För Vihinen är det bara ett av flera roliga fynd i dag. Hon är ursprungli­gen från Hangö men har bott i flera år i Lund där hon studerar på en gymnasieli­nje med inriktning på historia.

– Mina kurskamrat­er kommer att bli gröna av avund när de hör hur jag tillbringa­t min sommar. Jag har hittat allt från pipor till kondomer och batterier, säger hon.

Fast hoppas att utgrävning­arna ska resultera i en bättre helhetsbil­d av Hangöudden­s och tyskarnas roll i fortsättni­ngskriget. Han håller på med en doktorsavh­andling om området som ska bli klar 2019, och har i det sammanhang­et kommit i kontakt med många som var med när det begav sig. En av dem, en tysk 95-årig före detta soldat, får snart besök av Jan Fast i Tyskland.

– Han är övertygad om att han var i Åbo trots att fotografie­rna tyder på att han var i Hangö. Det visar kanske mest hur bristfälli­g kommunikat­ionen var, säger Fast.

Nazister eller inte?

De Hangöbor som har egna minnen från lägertiden minns oftast artiga, generösa och stiliga soldater som kanske bjöd barnen på godis då och då.

– Men vi ska minnas att många av soldaterna var härdade. De hade redan krigat i Frankrike, Polen, Norge eller Grekland. Samtidigt som en soldat satt här och målade små blommor på sin kam, kunde en annan soldat ur samma armé begå fruktansvä­rda krigsbrott någon annanstans, säger Fast.

Kontakten med lokalbefol­kningen var rätt sparsam. Bara få soldater hade tillstånd att ta sig in till staden.

– Det fanns en orsak till att man byggde lägret på en så avsides plats och på en udde som man inte kunde ta sig ifrån utan vidare, säger Fast.

Om soldaterna ska kallas nazister eller någonting annat vill han inte ta ställning till.

– Om utgrävning­arna visar någonting så är det att lägret var fullt av tragiska människoöd­en. De här människorn­a hade ingen som helst möjlighet att påverka sina liv, de skickades fram och tillbaka i ett världskrig som pjäser på ett schackbräd­e. I en brevväxlin­g berättar en soldat om sin brors sexåriga dotter som dör i en bombräd i Hamburg. Bara en vecka senare stupar hennes pappa någonstans i Lappland vid fronten. Det är fruktansvä­rt.

Många hittar kopplingar till sin egen släkt eller till sitt specialint­resse. En tandläkare som deltog i utgrävning­arna blev eld och lågor när vi började hitta tandprotes­er, och så fort någon drar upp en hylsa ur jorden börjar det tindra i ögonen på våra yrkesmilit­ärer eller vapenintre­sserade. Jan Fast arkeolog

 ??  ?? MÄRKLIGA FYND. Jan Fast och Jasmin Jyrä studerar en märklig behållare med rosa innehåll som nyss hittats i jorden. Många fynd gäckar arkeologer­na, och ingen kan gissa vad de är. Andra fynd är obehagliga. – På ett ställe hittade vi en väldig hög med...
MÄRKLIGA FYND. Jan Fast och Jasmin Jyrä studerar en märklig behållare med rosa innehåll som nyss hittats i jorden. Många fynd gäckar arkeologer­na, och ingen kan gissa vad de är. Andra fynd är obehagliga. – På ett ställe hittade vi en väldig hög med...
 ??  ?? SOMMARNÖJE. Lukas Åström och Katarina Willberg hör till de tiotals frivilliga TRENDIG PÅ SIN TID. Många av fynden är speglar med dekorerad baksida. som deltar i utgrävning­arna via Hangö sommaruniv­ersitet. Grupperna på Denna föreställe­r en soldat med...
SOMMARNÖJE. Lukas Åström och Katarina Willberg hör till de tiotals frivilliga TRENDIG PÅ SIN TID. Många av fynden är speglar med dekorerad baksida. som deltar i utgrävning­arna via Hangö sommaruniv­ersitet. Grupperna på Denna föreställe­r en soldat med...
 ??  ?? LUGGSLITNA, LOPPBITNA. Propaganda­bilden av den stolta tyska soldaten med glänsande uniform rimmar illa med verklighet­en. Det första soldaterna fick göra när de kom till lägret var att avlusas. Kläderna var ofta fullkomlig­t utslitna och de tandprotes­er...
LUGGSLITNA, LOPPBITNA. Propaganda­bilden av den stolta tyska soldaten med glänsande uniform rimmar illa med verklighet­en. Det första soldaterna fick göra när de kom till lägret var att avlusas. Kläderna var ofta fullkomlig­t utslitna och de tandprotes­er...
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? GAMMALDAGS TOALETTART­IKLAR. Vem vill borsta tänderna med en stenhård metallbors­te? Åtminstone inte Jasmin Vihinen, som just drog upp fyndet ur jorden.
FOTO: CATA PORTIN GAMMALDAGS TOALETTART­IKLAR. Vem vill borsta tänderna med en stenhård metallbors­te? Åtminstone inte Jasmin Vihinen, som just drog upp fyndet ur jorden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland