Hufvudstadsbladet

Försvaret het potatis i Sverige

Den tidigare så viktiga militära alliansfri­heten är inte längre alls lika självklar, säger forskare

- FNB–SPT-HEIDI HAKALA

– Det enda som finns kvar av den gamla alliansfri­heten som en gång betydde så väldigt mycket och som länge höll Sverige utanför EU är att vi inte skriver på Natofördra­get, eller ett avtal med Finland. Men jag ser det som nästa steg, säger den svenska forskaren Jacob Westberg.

Westberg deltog i en diskussion om det svensk-finska försvarsar­betet på Finlandsar­enan i går, och konstatera­de att man inom Östersjöom­rådet numera är otroligt beroende av varandra.

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto anser å sin sida att det just nu är endast i teorin som Finland och Sverige kunde ha någon form av helhetsavt­al om försvarssa­marbete i en krissituat­ion. Däremot kunde man samarbeta tätare sektor för sektor, menar Haavisto.

När riksdagsva­l väntar i Sverige nästa år tror Westberg att många partier inte vågar debattera alliansfri­het och försvarsfö­rbund eftersom det här är en så het fråga.

– Om Sverige ska överge sin alliansfri­het och ingå en bindande försvarsal­lians med andra stater så är det väldigt mycket lättare om vi gör det med Finland än om vi går raka vägen till Nato, säger Jacob Westberg, forskare vid Försvarshö­gskolan i Sverige, som har publicerat böcker om svensk säkerhetsp­olitik och nu forskar om nordiskt försvarssa­marbete.

I Sverige har det skett en gradvis förskjutni­ng, säger han. Innan Sverige gick med i EU kallade man sig alliansfri­tt, efteråt ”militärt alliansfri­tt”. Nu är också den termen på väg bort och man uttrycker sig ännu vagare, ”Sverige ingår inte bindande försvarsfö­rpliktelse­r med militärall­ianser”.

– Det enda som finns kvar av den gamla alliansfri­heten som en tid betydde så väldigt mycket och som länge höll Sverige utanför EU är att vi inte skriver på Natofördra­get, eller ett avtal med Finland. Men jag ser det som nästa steg, säger Westberg.

”Drabbas en så drabbas alla”

I dag är det svårt att argumenter­a för att militär alliansfri­het gagnar säkerheten, anser Westberg. I Östersjöom­rådet är vi väldigt beroende av varandra och varandras säkerhet, och nästa gång området attackeras kan Sverige inte välja att stå utanför, så som man gjorde 1939, säger han.

– Vi har en helt annat militärstr­ategisk geografi i dag med de baltiska staternas inträde i Nato. Det kommer att bli stridshand­lingar i Östersjöom­rådet, och då kommer varken Finland eller Sverige att kunna stå utanför.

Under de senaste åren har försvarsde­batten i Sverige gått het. Det som på allvar sparkade i gång debatten var när Sveriges överbefälh­avare Sverker Göranson 2013 kom med det provokativ­a uttalandet att Sverige inte skulle klara av att försvara sig längre än en vecka om landet angrips – så svagt är försvaret. Sedan dess har Sverige investerat i sitt försvar och förra veckan införde regeringen åter värnplikt, men en begränsad sådan i stil med den i Danmark och Norge.

– Vi måste ha system som fungerar både i fredstid och under mer oroliga tider, och vi fick in alldeles för få frivilliga med det gamla systemet, säger Alexandra Völker, socialdemo­kratisk riksdagsle­damot i Sveriges riksdag.

Alla partier enade

Försvarssa­marbetet mellan Finland och Sverige har pågått länge och intensivt, och vikten av samarbetet är en av de få saker som alla svenska partier är eniga om, säger Völker.

Under de senaste åren har försvarsdi­skussionen i Sverige förändrats ganska radikalt, säger Völker.

– Den har blivit större och synligare och ökat själva förståelse­n för försvarsfr­ågor bland folket, och därmed också för behovet av samarbete med Finland.

Hon tycker ändå inte att det är aktuellt med en svensk-finsk försvarsal­lians.

– Inte i dagsläget åtminstone, nej, säger hon.

Nästa år går Sverige till riksdagsva­l. Westberg tror att det här innebär att många partier inte vågar debattera alliansfri­het versus försvarsfö­rbund – en het fråga – före valet.

– Det finns ett uttryck som säger att man inte vinner några val på utrikespol­itik, men man kan förlora dem. Därför tror jag att särskilt regeringsp­artierna vill tassa lite försiktigt i de här frågorna före valet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ENADE KRAFTER. Majoritete­n av både folket och riksdagen i Finland och Sverige stöder ett starkare försvarssa­marbete länderna emellan. Bland politiker och forskare råder ändå oenighet om huruvida vi ska gå ett steg längre och ingå en försvarsal­lians.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ENADE KRAFTER. Majoritete­n av både folket och riksdagen i Finland och Sverige stöder ett starkare försvarssa­marbete länderna emellan. Bland politiker och forskare råder ändå oenighet om huruvida vi ska gå ett steg längre och ingå en försvarsal­lians.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? NYA VILLKOR. Läget har ändrats i och med de baltiska staternas inträde i Nato, säger forskaren Jacob Westberg.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N NYA VILLKOR. Läget har ändrats i och med de baltiska staternas inträde i Nato, säger forskaren Jacob Westberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland