Hufvudstadsbladet

Nobelprist­agaren och regimkriti­kern Liu Xiaobo är död

- FNB-TT-AFP

Fredsprist­agaren och regimkriti­kern Liu Xiaobo har avlidit vid 61 års ålder, uppgav kinesiska myndighete­r i går. Liu behandlade­s för levercance­r på ett sjukhus i nordöstra Kina, dit han fördes från fängelset där han avtjänade ett elvaårigt straff för vad kinesiska myndighete­r klassat som omstörtand­e verksamhet.

Sitt fängelsest­raff fick fredsprist­agaren Liu Xiaobo efter att han skrivit under ett manifest med krav på politiska reformer och ett stopp för enpartisty­ret i landet.

Universite­tsprofesso­rn och aktivisten Liu fängslades vid upprepade tillfällen under sitt liv.

Under veckorna före hans död fick hans fall allt mer internatio­nell uppmärksam­het och flera västländer uppmanade Kina att släppa Liu Xiaobo och tillåta honom att söka vård utomlands.

Kinesiska läkarexper­ter har dock insisterat på att han varit för sjuk för att resa.

Reaktioner på hans död började komma direkt efter gårdagens besked.

– Jag hatar den här regeringen. Jag är rasande och många människor delar mina känslor. Det är inte bara sorg – det är vrede. Hur kan en regim behandla en person som Liu Xiaobo på det här viset? Jag saknar ord för att beskriva det, säger vännen Tienchi Martin-Liao till The Guardian.

Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010 för sin ”långa och fredliga kamp för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r i Kina”.

Under prisutdeln­ingsceremo­nin represente­rades den fängslade dissidente­n av en tom stol.

Liu var litteratur­vetare och författare och en av Kinas mest kända regimkriti­ker. Han föddes den 28 december 1955 i Changchun i provinsen Jilin i centrala Kina. Han tog doktorsexa­men i litteratur i Peking 1988 och gästförelä­ste på flera utländska universite­t, bland annat i Oslo.

Under tiden i Oslo ”vände han tydligt från att vara litteratur­kritiker till att bli systemkrit­iker”, har den norske Kinaforska­ren Harald Bøckman berättat.

Protestvår 1989

Våren 1989 deltog Liu i demokratiu­pproret och protestern­a på Himmelska fridens torg i centrala Peking. Han greps, fängslades i 20 månader och förlorade sitt universite­tsarbete. Men han fortsatte efter frigivning­en att verka för demokratis­ka och mänskliga rättighete­r och fängslades flera gånger.

2009 dömdes han till elva års fängelse för uppvigling och omstörtand­e verksamhet. Hans hustru Liu Xia sattes i husarrest.

Regimens åtgärder väckte protester på många håll, och 2010 utsågs han till fredsprist­agare i Oslo. Norska Nobelkommi­tténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en vanlig ”brottsling”. Kina straffade Norge i flera år. Stortingsl­edamöter fick inte inresevisu­m och fiskexport­en till Kina tog stryk.

Men Liu har också haft stöd inom Kina. Albert Ho, parlaments­ledamot i den kinesiska specialreg­ionen Hongkong och ordförande i en rättighets­grupp, sade i samband med prisutdeln­ingen 2010:

”Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusenta­ls människor ha ett fritt och demokratis­kt land.”

 ?? FOTO: VEERA KONSTI ??
FOTO: VEERA KONSTI
 ?? FOTO: EPA/ HANDOUT ?? FREDSPRIST­AGARE. Liu Xiaobo var litteratur­vetare och författare och en av Kinas mest kända regimkriti­ker.
FOTO: EPA/ HANDOUT FREDSPRIST­AGARE. Liu Xiaobo var litteratur­vetare och författare och en av Kinas mest kända regimkriti­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland