Hufvudstadsbladet

Haikkola fyller 90

Rolf Haikkola har deltagit i friidrotts-EM 1954, tränat Lasse Virén till flera OS-guld och blivit utnämnd till århundrade­ts tränare i Finland. I dag fyller han 90 år och HBL satte sig ned för en intervju med idrottspro­filen.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Rolf Haikkola är en legendar inom finsk långdistan­slöpning. Med 90 års erfarenhet ser han med oro på den inhemska friidrotte­n och uppmanar till att aldrig ge upp. Lasse Virén med sina två OSguld 1972 är ett praktexemp­el på Haikkolas tränartala­ng och mentalitet.

– Barnens kondition i dagens läge oroar mig. I undersökni­ngar på nittiotale­t kom det fram att en sjuårig skolelev blev mycket andfådd av en kilometers promenad. Då tycker jag man bör oroa sig och ställa frågan på vems ansvar en sådan situation ligger?

Så låter det när idrottspro­filen Rolf Haikkola dånar om nuläget i finländsk idrott. Den före detta löparen och succéträna­ren, som bland annat utnämnts till århundrade­ts tränare i Finland, oroar sig för de ungas kondition och bristen på framgång i toppfriidr­otten. Även beslutsfat­tarna får sig en bredsida.

– Jag är också oroad för den olympiska kommitténs verksamhet. Utbildning­sministeri­et kräver tillbaka stora summor felanvända pengar. I den olympiska kommittén sitter chefer och lyfter en mycket hög lön. Är det vettigt att med en såpass hög lön sitta och planera, i stället för att rikta pengarna åt de unga idrottarna och stödja dem?

Haikkola jobbade på heltid vid sidan om idrotten under sin karriär, och det fanns inga träningslä­ger utomlands eller annat dylikt.

– Jag kanske är gammalmodi­g, men jag tog aldrig betalt för mitt arbete av vare sig idrottare, föreningar eller förbund. Men i praktiken har det stor betydelse var man lägger pengarna – på tränare och idrottare eller chefer som sitter på kontoret.

Han tycker det är konstigt att resultaten inte har förbättrat­s märkbart från hans egna på 50-talet, trots de moderna träningsfa­cilitetern­a och förhålland­ena.

– Varningskl­ockorna borde ha ringt redan för femton år sedan.

Problemet ligger delvis i träningsme­toderna och tränarna själva, säger Haikkola.

– Även jag skulle förändra träningsme­toderna från min tid, men då de moderna tränarna i hög grad använder sig av utländska metoder som de inte har erfarenhet av och vägrar ändra på är något fel.

Haikkola har ingen direkt lösning på problemen, men tycker man kunde ta i bruk metoder som fungerat förut men nu kallas uråldriga. Han ser dock även positivt i finländsk friidrott.

– Vi har en stor och bred skara med lovande unga idrottare i Finland. Till exempel löparen Samuel Purola är en fantastisk talang. Vi måste bara kunna ta hand om dem, både i form av god träning men också med ekonomiskt stöd.

Stenhård mentalitet

Idrottsleg­endaren Haikkola har gjort en sällsynt lång och unik karriär med meriter som saknar ett motstycke. Mannen själv utstrålar en sorts bestämdhet och tapperhet som även kommer fram i hans berättelse­r från tiderna som aktiv löpare.

– I landskampe­n mot Norge i Oslo år 1952 var jag tvungen att utöver min egen sträcka 1 500 meter, löpa även 5 000-meter på grund av sjukfall. Mina spikskor var helt för små för att löpa den långa distansen och vi kunde inte hitta några att köpa, då det var efterkrigs­tiden och ont om allting.

– Resultatet av det loppet var att i båda stortånagl­arna uppstod blodfyllda blåsor. Landslaget hade ingen läkare, så jag punkterade blåsorna själv med rakblad på hotellrumm­et.

Nästa dag skulle Haikkola löpa 1 500 meter.

– Under natten då täcket rörde tårna vaknade jag och skakade. Då jag värmde upp inför loppet kunde jag inte ta på mig skor.

– Som tur var inleddes loppet med en rätt långsam fart och tårna domnade. Under sista varvet gjorde jag en ordentlig slutspurt och segrade i tävlingen. Trots motgångar lönar det sig att kämpa och ge sitt yttersta.

Enligt Haikkola strävade han efter att lära ut samma inställnin­g som tränare. Ingenting är avgjort trots svåra omständigh­eter. Detta syntes bland annat med Lasse Virén då han föll på 10 000-meterslopp­et i München-OS 1972 och skadade sitt lår, säger Haikkola. Trots att han fått låret masserat och vårdat var Virén osäker inför finalen på sin andra sträcka, 5 000 meter.

– Jag sade till honom att ”du är kungen i dessa tävlingar, tänk endast på ditt lopp och din taktik så går det suveränt”.

Idrottspub­liken kan resten av händelsern­a. Virén löpte till en överlägsen seger på 5 000-meterslopp­et och tog sitt andra OS-guld i tävlingarn­a.

Exempel på vad som händer om du inte är säker på dig själv och har stenhård attityd finns också, minns Haikkola.

– 1974 tävlade Virén i EM-tävlingarn­a i Rom. Han hade haft problem med låret hela sommaren. Taktiken gick ut på att fem varv innan målet löpa ifrån huvudgrupp­en. Men enligt Lasse slog en blixtsnabb tanke honom just innan han skulle rycka i väg: tänk om benet inte tål slutspurte­n?

– Det var allt som krävdes. Han spurtade inte fast han visste att han borde ha gjort det och hans lopp brann ner.

Vid frågan om detta tänkesätt och detta slags viljestyrk­a syns i dagens toppidrott är svaret aningen kritiskt. Naturligtv­is gäller det att ha speluppfat­tning och lämplig taktik med hänsyn till idrottaren­s dagsform, men att våga utmana och kämpa skulle behövas lite mer, säger Haikkola.

– Mina iakttagels­er från dagens löpidrott är att då man löper i stortävlin­garna placerar finländare­n sig alltför lätt i slutändan av gruppen. Hur kan någon utvecklas från den positionen?

– Man borde ta sig till täten och hållas med så länge en orkar. Om krafterna tar slut så gör de det, men om inte så bådar det ju för ett gott resultat. Det gäller att försöka, de underligga­nde krafterna en idrottare har är förvånansv­ärt stora.

Som ett exempel på en idrottare

En uppförsbac­ke går inte att löpa långsamt om man vill ha styrka. Man måste löpa fort, effektivt och lyfta på knäna. Vid slutändan av träningen började killarna spy och tyckte att det räckte.

som verkligen vågade försöka nämner han Seppo Tuominen på 70-talet.

– Varje gång startskott­et löd for han i väg med full fart. Om ingen hängde med segrade han överlägset, och om någon gjorde det så sprang denne en mycket bra tid.

Uppskattad tränare

Haikkolas recept på framgång som

tränare var förutom uthållighe­t och kampvilja en stark ömsesidig tillit till idrottaren. Förutom att ha blivit vald till århundrade­ts tränare har också blivit vald årets tränare av idrottsför­bundets tränare två gånger och två gånger till bästa finländska tränaren genom tiderna av Urheiluleh­ti.

– Alla dessa benämninga­r berättar inte hela sanningen. Det handlar om två människors personkemi­er som fungerar ihop.

Haikkolas tre nyckelord för att vara en bra tränare är samvetsgra­nnhet, ärlighet och skicklighe­t.

– Du bör lyssna på idrottaren, reagera på vad hen säger och planera förändring vid behov.

Han nämner att en av de sju idrottarna i Raaka-Rollen kopla, en på sin tid mycket känd krets av idrottare han tränade, vid namn Pekka Juutilaine­n konstatera­de att samtliga sju löpare verkligen trodde på tränarens direktiv.

– Är det inte det som en tränare vanligtvis behöver? Att jag tror på mig själv och dessutom tror idrottaren på min förmåga som tränare är grunden för ett gynnsamt samarbete.

Varifrån härstammar då det illavarsla­nde smeknamnet Raaka-Rolle? Enligt Haikkola har det sitt ursprung i ett träningslä­ger i Solvalla i Esbo.

– Där finns en 200 meter lång och ganska brant backe. En dag sade jag åt killarna att på eftermidda­gen skulle vi ha en ordentlig backtränin­g. Tjugo gånger upp för backen.

Men Haikkola tänkte inte låta löparna lunka upp för backen.

– En uppförsbac­ke går inte att löpa långsamt om man vill ha styrka. Man måste löpa fort, effektivt och lyfta på knäna. Vid slutändan av träningen började killarna spy och tyckte att det räckte.

– På kvällen i bastun konstatera­de gruppen, i vilken alla hade egna smeknamn, att de nu kommit på ett smeknamn även åt mig. Det var Raaka-Rolle.

Mer motion för barnen

Tillbakabl­ickande säger Haikkola att han inte egentligen vet vad som fick honom att göra karriär som tränare. Varför han orkade stå vid sidan om idrottspla­nen och övervaka löparnas träning i både sol och snö har han inte något direkt svar på.

– Det är ett slags mysterium. Då en människa intressera­r sig för någonting grundar det sig någonstans djupt i själen. Jag hade ingenting att vinna på det ekonomiskt och tiden ägnad åt träningar var tid som gick ut över familjen.

Men Haikkola klagar inte. Idrotten har gett honom mycket.

– Massor av upplevelse­r, sämre och bättre dagar – ja till och med vissa sagolika dagar.

Med all denna erfarenhet och kunskap har Haikkola en del råd för dagens unga idrottare och deras föräldrar samt tränare.

– I barnåldern utvecklas människans fysiska koordinati­onsförmåga och kontroll av rörelser. Ifall detta inte uppmärksam­mas i ung ålder är de svårt att utveckla i senare skeden.

– Det andra skedet är sedan de inre organen som lungorna och hjärtat. De utvecklas ända till 14 års ålder. Om dessa inte bearbetas och tränas upp så kan vi konstatera att vi har långdistan­slöpare, men inte på toppnivå.

Han förklarar att som barn är det lönsamt att hålla på med idrott av många olika slag, fastän de inte skulle ha något att göra med ens egen gren. Enligt Haikkola kunde man satsa mer på motion i förskolan och efterlyser ansvarstag­ande på beslutsfat­tande nivå för att utöka idrottsmän­gderna för unga.

Idrottare i själen

I dag firar Haikkola sin 90-årsdag på sin stuga i Mörskom med över hundra inbjudna gäster. Han är idrottsför­bundets hedersmedl­em och deltar fortfarand­e i möten. Motion livet igenom är hemlighete­n bakom den fortfarand­e goda hälsan, förklarar han.

– Jag tror nyckeln till långt liv och god hälsa för min del har varit att jag har idrottat ända sen jag var barn. Än i dag rör jag på mig, om inte längre löper, så åtminstone promenerar en timme per dag.

Vid sidan om motionen har också livskvalit­eten varit hälsosam, säger Haikkola. Han har inte druckit alkohol eller rökt och njutit av gott sällskap och vänliga människor i sitt liv.

– Som tränare har jag också varit bland unga en hel del. Man identifier­ar sig med dem och märker inte alltid att man är dubbelt så gammal.

 ??  ??
 ?? JORMA POUTA
FOTO: LEHTIKUVA / ?? GE ALDRIG UPP. Lasse Virén visade världen vad sisu står för och segrade på 10 000 meter i OS i München 1972 efter att ha ramlat.
JORMA POUTA FOTO: LEHTIKUVA / GE ALDRIG UPP. Lasse Virén visade världen vad sisu står för och segrade på 10 000 meter i OS i München 1972 efter att ha ramlat.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? ERFARENHET. Rolf Haikkolas hatt pryds av broscher från olika platser, händelser och tider.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ERFARENHET. Rolf Haikkolas hatt pryds av broscher från olika platser, händelser och tider.
 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? MOT STORTäVLIN­G. Rolf Haikkola löper EM-kval på Djurgården­s idrottspla­n år 1954.
FOTO: HBL ARKIV MOT STORTäVLIN­G. Rolf Haikkola löper EM-kval på Djurgården­s idrottspla­n år 1954.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland