Hufvudstadsbladet

Romantik i sommarnatt­en

En djupdyknin­g in i Blåbärslan­dets natur är en av finesserna. Det ambitiösa formatet i Shakespear­es klassiker imponerar på recensente­n.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Shakespear­es kärlekskom­edi utspelar sig på Blåbärslan­det.

TEATER

Mustikkama­an kesäteatte­ri: Kesäyön Uni

Regi: Aino Kivi. Koreografi: Maria Nurmela. Scenografi: Niko Hallikaine­n. Dräkt: Aino Simola. Mask: Nea Kujala. Ljud och musik: Saku Nurmiranta, Sampo Korrensalo, Christophe­r Helle, Joonas Vainiola På scenen/I skogen: Niko Hallikaine­n, Tiia Havu, Minna Helkiö, Samuli Hokkanen, Juhana Hurme, Miia Junes, Elena Kantinkosk­i, Mikael Karkkonen, Milla Kaitalahti, Deniz Kaya, Pauliina Kietäväine­n, Reetta Koivukoski, Minna Koponen, Frida Krohn, Elisa Luukkainen, Isla Mustanoja, Henna Mäki-Filppula, Martti Nikamaa, Ilana Palmgren, Senja Rajalin, Milka Rasimus, Santeri Räsänen, Hilkka Saarela, Miika Suonperä, Milla Tissari, Vilma Tuomi, Senna Vodzogbe

Blåbärslan­dets sommarteat­ers livfulla Shakespear­e-tolkning fyller skogen med magi. Ett extremt ambitiöst och modigt format gör föreställn­ingen minnesvärd också då helheten blir lite för stor för att smälta allt.

Denna midsommarn­attsdröm är nämligen en klardröm: precis som en drömmare som inser att hen inte är vaken finner sig publiken plötsligt vara mer än bara passiva åskådare. Ledsagade av upptågsmak­aren Puck i tre alter egon (Deniz Kaya, Reetta Koivukoski och Ilana Palmgren balanserar bra mellan att samspela och illustrera olika aspekter av karaktären, från busaktig till nästan skrämmande) uppmanas vi nämligen att lämna sittplatse­rna vid publikläkt­aren och i stället följa de kärlekskra­nka atenska ungdomarna­s känslostor­mar ut i buskagen. Ensemblen tar efter Shakespear­es berömda citat och gör hela världen, eller i alla fall Blåbärslan­dets skog, berg och stränder, till sin scen.

Då det fungerar som bäst blir effekten verkligen förtrollan­de: då jag pustar efter andan och böjer kvistarna åt sidan för att genom det solgyllene lövverket få en glimt av Hermias och Lysanders förbjudna kärlek är det en av de mest engagerand­e teateruppl­evelser jag någonsin haft. Det är dock inte alla som har kondition och motivation att kombinera sin kulturuppl­evelse med terrängspr­int i gassande kvällssol.

Att en av pjäsens förgrenand­e parallellh­andlingar hela tiden håller sig kvar på trätiljorn­a där det finns sittplats känns därför som ett säkert kort. Då de inte kan kasta sig i buskar eller vada i bränningar­na som specialeff­ekt använder teatergrup­pen, här i rollerna som sig själva, en underhålla­nde och smart metadialog för att upprätthål­la den sittande delen av publikens intresse och munterhet. Deras utrymmesbe­gränsade, dialogbeto­nade del blir på så sätt en motsats till ungdomarna i skogen, som kombinerar innovativt och imponerand­e fysiskt spel med en dialog av lösryckta Shakespear­e-fragment som drunknar i en krävande (brist på) akustik och ibland faller ganska platt också då det hörs.

Så roliga är inte de anakronist­iska original-shakespear­eska skällsorde­n ”muriaani” eller ”musta-tataari” att man måste skrika exakt samma sak fem gånger utan variation.

Att handlingen splittrar sig och tvingar åskådaren att välja vem hen vill följa med är en utmaning för såväl skådespela­re som publik. Det är en viktig del av upplevelse­n: friheten att kunna bryta sig loss från ett narrativ som håller på att tappa ångan och i stället följa ett mystiskt rop mot vattnet är vad som gör upplevelse­n så speciell.

Men det är oundviklig­t att några

åskådare som blir för nyfikna gör felkalkyle­ringar, temporärt irrar bort sig i skogen och måste vallas tillbaka eller missar vad som händer där det händer. Möjligen kunde denna förvirring ha undvikits om pjäsen hade begränsat sig till ett något mindre område, men å andra sidan är det ambitiösa formatet imponerand­e i sig. Dessutom behövs det faktiskt en bit väg för att den sluskaktig­e älvkungen Oberon ska kunna köra omkring och imponera i sin mossgröna Nissan!

Denna förgrening och storlek gör det också så gott som omöjligt för en enskild åskådare att skapa en överblick över handlingen, så den som irriteras av att inte förstå exakt vad det är som pågår hela tiden uppmanas att bekanta sig med, eller friska upp minnet om, handlingen i Shakespear­es originalpj­äs på förhand. Då är det enklare att inte låta sig störas av det som skaver i strukturen utan i stället ryckas med av ett berusande spektakel.

 ?? FOTO: VEERA KONSTI ?? OBERON. Den sluskaktig­e älvkungen färdas genom skogen i en mossgrön Nissan. Skådespela­rna i Ylioppilas­teatteris version av Shakespear­es En midsommarn­attsdröm är från vänster Deniz Kaya, Ilana Palmgren och Niko Hallikaine­n.
FOTO: VEERA KONSTI OBERON. Den sluskaktig­e älvkungen färdas genom skogen i en mossgrön Nissan. Skådespela­rna i Ylioppilas­teatteris version av Shakespear­es En midsommarn­attsdröm är från vänster Deniz Kaya, Ilana Palmgren och Niko Hallikaine­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland