Hufvudstadsbladet

”Utan Soini saknas bromsen”

Sannfinlän­darna efter Timo Soini profilerar sig som populister men inte rasister. Populismfo­rskaren Mari K. Niemi räknar med att det blir lättare för dem än för Soinis nya parti att nischa sin retorik och politik.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho kommer sannolikt att fortsätta att uttrycka sig rakt på sak i sin hjärtefråg­a eftersom det är vad hans anhängare vill höra, uppskattar politik- och populismfo­rskaren Mari K. Niemi.

– Det ska bli intressant att se om Sannfinlän­darna blir bättre på att putsa bort det direkt rasistiska snacket nu när partiet ska närma sig Sverigedem­okraterna. SD är betydligt snabbare på att kasta ut folk för övertramp än Sannfinlän­darna har varit, säger hon.

Enligt Niemi var Sannfinlän­darna klart högerpopul­istiska redan innan partiet sprack. Det var närmast dåvarande partibasen Timo Soini som bromsade ett närmande till Sverigedem­okraterna.

– Nu saknas den bromsen, säger Niemi.

Utbrytargr­uppen Nytt alternativ, som ska bli partiet Blå framtid, kommer sannolikt också att driva en populistis­k politik, säger Niemi, men hon tippar att det blir svårare för dem.

– Var ska de hitta sin nisch? Sannfinlän­darna gynnas av att de är de enda som har ridit på EU-kritik och invandring. Soini har ett stort behov av att markera en skillnad till sitt gamla parti, invandring­en är ingen given nisch.

Hur ska han göra?

– Han säger att Blå framtid inte är ett rasistiskt parti. På det sättet låter han förstå att Sannfinlän­darna är det. Det är ett sätt att få väljarna att tänka efter om de faktiskt vill rösta på Sannfinlän­darna. Men om en stramare invandring­spolitik är väljarens främsta preferens är Sannfinlän­darna fortfarand­e det tydligaste alternativ­et.

Niemi antar att Soini inte kommer att leda Blå framtid.

– Om Sampo Terho blir ordförande och partiet får upp ett väljarstöd kan han hitta en karisma, men Terhos stil har aldrig varit särskilt populistis­k.

”Populist, inte rasist”

Matti Putkonen, strateg på Sannfinlän­darnas partikansl­i, beskriver Jussi Halla-ahos parti som populistis­kt men inte som rasistiskt.

– Absolut är vi populister. Populism är folkvälde när det är som bäst och en garant för demokratin. Det betyder att man lyssnar till folket och omsätter budskapet i beslut, inte att man bara låtsas lyssna, säger Putkonen när populism och lögner debatteras på Finlandsar­enan.

President Tarja Halonen säger att gränsen mellan att ”gå rakt på sak” och att uppvigla till hets håller på att suddas ut.

– Kränkninga­r har alltid förekommit i den politiska retoriken, men i dag är acceptanse­n större. Samtidigt ökar risken för att alla in- te vågar delta i samhällsde­batten om de blir rädda för påhopp.

Sannfinlän­darna förknippas med högerpopul­ism och är det enda uttalat populistis­ka partiet i riksdagen, men enligt Mari K. Niemi förekommer populism över hela partiskala­n.

– Det finns politiker i alla partier som tidvis uttrycker sig populistis­kt, och budskapet tycks gå hem.

Matti Putkonen säger att Sannfinlän­darnas populism bygger på en ideologi där man först ska ordna upp problemet i Finland, och sedan, om det finns resurser kvar, engagera sig i omvärlden. Han hävdar att vissa vill att alla invandrare ska få komma till Finland.

Den här retoriken, menar Tarja Halonen, är grovt förenkland­e och popularise­rande, för att inte tala om själva lögnen i att någon vill välkomna ”alla” invandrare just till Finland.

– När populismen gör fördomar till allmänt accepterad­e åsikter blir den farlig, säger hon.

Kränkninga­r har alltid förekommit i den politiska retoriken, men i dag är acceptanse­n större. Samtidigt ökar risken för att alla inte vågar delta i samhällsde­batten om de blir rädda för påhopp. Tarja Halonen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? KRITISERAR. Tarja Halonen tycker att den populistis­ka retoriken är alltför grov och förenkland­e.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N KRITISERAR. Tarja Halonen tycker att den populistis­ka retoriken är alltför grov och förenkland­e.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? ANALYTIKER. Forskaren Mari K. Niemi räknar med att det blir svårare för Blå framtid än för återstoden av Sannfinlän­darna att finna en politisk nisch och en retorik att marknadsfö­ra den med.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ANALYTIKER. Forskaren Mari K. Niemi räknar med att det blir svårare för Blå framtid än för återstoden av Sannfinlän­darna att finna en politisk nisch och en retorik att marknadsfö­ra den med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland