Hufvudstadsbladet

Nordeaflyt­t till Finland skulle få stora följder

Om Nordeas huvudkonto­r flyttas från Stockholm till Helsingfor­s innebär det också att stora belopp av nordiska kunders insättning­ar också flyttas till Finlands system för insättning­sgaranti.

- FNB

I en krissituat­ion skulle då finska staten i sista hand bära ansvaret för att finansiera insättning­sersättnin­garna. I nuläget hör kundernas insättning­ar i Finland, Sverige, Danmark och Norge till Sveriges insättning­sgaranti, eftersom huvudkonto­ret ligger i Stockholm.

– Vi har inga exakta siffror men sannolikt skulle de tillgångar som hör till insättning­sgarantin till och med fördubblas jämfört med i fjol, beräknar ledande krishanter­ingsexpert Reima Letto på Verket för finansiell stabilitet.

Då skulle insättning­sgarantin omfatta upp till 160 miljarder euro i stället för insättning­ar på cirka 80 miljarder euro som i slutet av 2016.

Nordeas besked om en eventuell flytt av huvudkonto­ret väntas inom kort.

Om en bank som hör till insättning­sgarantifo­nden får betalnings­svårighete­r, kan man ersätta tillgångar som banken har på sina konton för upp till 100 000 euro per person eller samfund.

Ansvar hos investerar­na

I en eventuell kris är det första alternativ­et ändå inte att använda insättning­sgarantifo­nden.

– I en sådan situation skulle (EU:s) krishanter­ingsmekani­smer komma in i bilden, vilket innebär att banken på sätt och vis omorganise­ras internt, säger den konsultati­va tjänsteman­nen Jaakko Weuro vid Finansmini­steriet.

Tanken är att bankens aktieä- gare och fordringsä­gare axlar bankens förluster i första hand och på det sättet kunde de förlora sina investerin­gar.

Insättning­sgarantifo­nden tas i bruk först om bankens förluster är stora och investerar­ansvaret utsträcks till insättning­sgarantin. Då söker man tilläggsfi­nansiering från bankinsätt­ningarna.

”Extra buffert”

Nordeas flytt skulle sannolikt kräva att Finlands insättning­sgarantifo­nd utökas med några hundra miljoner euro.Letto beräknar att förändring­en inte skulle öka bankernas utgifter märkbart, eftersom fonden redan innehåller överskotts­pengar.

Finlands insättning­sgarantiti­llgångar räcker ändå bara till att betala ersättning­ar till små banker. Fonden kunde ändå kräva tilläggsbe­talningar av andra banker eller låna av dem om en bank skulle hamna i knipa.

– Det finns ändå alltid en risk att man ber staten om lån då man inte får finansieri­ng från annat håll, säger Weuro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland