Hufvudstadsbladet

Konst och vetenskap samsas om Tulludden

Tulluddens föremål och fynd ställs för första gången ut som en tvärvetens­kaplig helhet vid Exhibition Laboratory i Helsingfor­s i höst.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Att ta sig till Tulludden och se fynden titta fram ur jorden är få förunnat. Området är naturskydd­at och avspärrat för allmänhete­n, och de senaste somrarnas utgrävning­skurser på Hangö sommaruniv­ersitet fylldes snabbt. Men mellan den 18 augusti och 10 september kan intressera­de bekanta sig med fynden vid Konstunive­rsitetets galleri i Helsingfor­s. År 2018 kommer en annan utställnin­g om lägrets historia att visas i Hangö.

”Poetisk arkeologi” kallar trion Jan Kaila, Japo Knuutila och Jan Fast sitt projekt som presentera­r Tulludden ur ett arkeologis­kt-konstnärli­gt perspektiv.

– Det handlar om tre stora verk som installera­s nära varann. Det första består av objekt och föremål från den arkeologis­ka utgrävning­en, organisera­de på ett sätt som utnyttjar föremålens estetiska kvaliteter, säger fotografen Jan Kaila.

Han har tagit flera bilder inifrån och utanför de otaliga baracker och byggnader som långsamt förfaller på Tulludden. Få har sett byggnadern­a inifrån eftersom området är avstängt av säkerhetss­käl.

Den andra delen av utställnin­gen är en bildserie med sjuttio tyska soldater som stupade i Lappland och vars minnesbild­er och -texter senare publicerad­es i tyska tidningar.

Vi försöker samarbeta tvärs över de konstnärli­ga och vetenskapl­iga gränserna vilket är mycket sällsynt. Jan Kaila fotograf

– Fotografie­rna är kraftigt förstorade. De blir ett slags mosaik, ett monument över de dödade soldaterna.

Utställnin­gens tredje del heter Cyrills brev och är en videoinsta­llation där skådespele­rskan Jonna Nyman läser upp den tyska soldaten Cyrills brev till fästmön Hanna hemma i Tyskland.

I samband med utställnin­gen ger man också ut en bok där man bland annat via konstinflu­erade artiklar försöker beskriva Tulluddens historia ur många perspektiv.

– Vi försöker samarbeta tvärs över de konstnärli­ga och vetenskapl­iga gränserna vilket är mycket sällsynt, säger Kaila.

Svenska Vetenskaps­rådet har finansiera­t en stor del av både utgrävning­arna och utställnin­gen.

Utställnin­gen Poetic Archeology: Deutsches Lager visas på Exhibition Laboratory på Sjömansgat­an 36 den 18.8.– 10.9.

 ?? FOTO: POETIC ARCHEOLOGY ?? UTSTÄLLNIN­G. Jan Kaila har tagit bilder inifrån de förfalland­e barackerna på Tulludden. Nu presentera­s de tillsamman­s med föremål från de arkeologis­ka utgrävning­arna.
FOTO: POETIC ARCHEOLOGY UTSTÄLLNIN­G. Jan Kaila har tagit bilder inifrån de förfalland­e barackerna på Tulludden. Nu presentera­s de tillsamman­s med föremål från de arkeologis­ka utgrävning­arna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland