Hufvudstadsbladet

Tall Ships Races är årets största publikeven­emang

De knappt hundra skepp som deltar i seglingssp­ektaklet The Tall Ships Races ligger nu vid kajen i Kotka, samtidigt som Kotka Havsdagar går av stapeln. På söndag seglar skeppen vidare till Åbo centrum och tas emot av en ännu större publik. Seglingsev­eneman

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

The Tall Ships Races (TSR) är en internatio­nell havskappse­gling, som ordnas årligen i olika delar av världen. Vart fjärde år seglar fartygen på Östersjön.

Årets tävling startade den sista juni i Halmstad i Sverige och kommer att pågå till den åttonde augusti. Kotka är destinatio­n nummer två, och nästa anhalt är Åbo. Därifrån seglar skeppen via Utö till Klaipeda i Litauen, och vidare till slutmålet Szczecin i Polen.

Trots tävlingsmo­mentet är det ungdomsver­ksamheten, internatio­nellt samarbete och miljöskydd som väger tyngst i evenemange­t. TSR handlar till stor del om gemenskap, vänskap och samarbete.

Minst hälften av skeppens besättning måste bestå av ungdomar mellan 15 och 25, varav en del ald- rig har seglat tidigare. Åbo och Kotka gav jubileumså­ret till ära hundra ungdomar möjlighet att delta i seglatsen, gärna sådana som annars riskerar att hamna utanför samhället. Det är den brittiska välgörenhe­tsorganisa­tionen Sail Training Internatio­nal som står bakom evenemange­t, och 2007 blev den nominerad till Nobels fredspris.

Besök från när och fjärran

Parallellt med TSR pågår Kotka Havsdagar, Finlands största stadsfesti­val. Hamnen och stadskärna­n är full av familjevän­liga aktivitete­r och musikupptr­ädanden. Till och med söndag kan man få se ståtliga skepp från Oman, Brasilien och nästan tjugo andra länder.

Rutten mellan Kotka och Åbo är ingen deltävling, vilket betyder att fartygen kommer att sprida sig mer. Vissa seglar via Estland, och andra seglar mellan naturhamna­r i den finska skärgården. De första skeppen kan nå Åbo redan under tisdagen, men officiellt börjar evenemange­n i Åbo på torsdag. Båda städerna bjuder på mångsidigt program för hela familjen, med gratis inträde till det mesta.

Åbo har vanan inne

Åbo är värdhamn för TSR för femte gången, vilket är Östersjöns rekord. Det speciella med just Åbo är att skeppen kan nå ända fram till stadskärna­n, och kanta båda stränderna av Aura å.

Staden väntar sig en publik på en halv miljon, vilket är mer än något annat Finland 100-evenemang siktar på. På fredag och lördag ordnas The Tall Ships Races Music Festival i slottspark­en, men den kräver inträdesbi­ljett.

Internatio­nellt lockar The Tall Ships Races miljontals besökare. Därför vill Sail Training Internatio­nal även uppmärksam­ma det oroväckand­e tillstånde­t i våra gemensamma hav.

Segelfarty­gen är inte bara en vacker historisk fläkt, utan fungerar som ambassadör­er för renare trafik. Värdstäder­na i Finland har profilerat sig starkt när det gäller hur Östersjön mår, både när det gäller långsiktig­a strategier, och hur de ska genomföras.

Ett hållbart miljötänk genomsyrar årets TSR, trots att det mesta är osynligt för besökaren. Städerna har valt att tänka digitalt, servera ekologisk mat och försöka minimera avfallsmän­gden.

Åbo jobbar hårt för att vara koldioxidn­eutralt 2040, och är med i Östersjö-utmaningen. Under evenemange­t kommer Kotka stad, vattentjän­stföretage­t Kymen Vesi och forsknings­centralen Merikotka att lansera en storsatsni­ng för att neutralise­ra näringsuts­läppen i Östersjön.

 ?? FOTO: JARI PITKäKANGA­S (KOTKA STAD) ?? STöRST. Sedov är ett nästan hundra år gammalt barkskepp från Murmansk i Ryssland, som med sina 122 meter är tävlingens längsta fartyg. Det ser nästan ut som ett spökskepp i den tjocka dimman.
FOTO: JARI PITKäKANGA­S (KOTKA STAD) STöRST. Sedov är ett nästan hundra år gammalt barkskepp från Murmansk i Ryssland, som med sina 122 meter är tävlingens längsta fartyg. Det ser nästan ut som ett spökskepp i den tjocka dimman.
 ?? FOTO: JARI PITKäKANGA­S (KOTKA STAD) ?? EXOTISK FLAGGA. Shabab Oman II är en 85,8 meter lång fullriggar­e från Omans huvudstad Muskat.
FOTO: JARI PITKäKANGA­S (KOTKA STAD) EXOTISK FLAGGA. Shabab Oman II är en 85,8 meter lång fullriggar­e från Omans huvudstad Muskat.
 ?? FOTO: JUKKA HESSELGREN (KOTKA STAD) ?? SJöMäN. Briggen Santa Maria Manuela från Portugal har god stämning ombord.
FOTO: JUKKA HESSELGREN (KOTKA STAD) SJöMäN. Briggen Santa Maria Manuela från Portugal har god stämning ombord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland