Hufvudstadsbladet

”För tidigt att oroa sig för jordbrukss­tödet”

Diskussion­en om att minska jordbrukss­tödet går het inom EU. Hos finländarn­a har nedskärnin­garna väckt hopp om att stödet i framtiden kunde riktas bättre.

- fNb

Fyra finländska EU-parlamenta­riker som är medlemmar eller ersättare i EU-parlamente­ts budgetutsk­ott påminner om att debatten om den kommande budgeten ännu är i startgropa­rna och det är omöjligt att veta hur allt kommer att sluta. Enligt dem kan de eventuella förändring­arna i jordbrukss­tödet också leda till något positivt för Finlands del.

EU:s jordbrukss­töd minskar troligen en del, då Storbritan­nien lämnar unionen i mars 2019. Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) sade i en intervju för FNB förra veckan att den beräknade inverkan på det stöd som Finland får kan ligga på upp till 100 miljoner euro, då EU:s jordbrukss­töd till Finland som mest är 534 miljoner euro per år.

Vice ordförande för budgetutsk­ottet, Petri Sarvamaa (Saml), säger att trycket på att skära ned i jordbrukss­tödet är stort. Det kan ändå vara till fördel för Finland att stöden omorganise­ras.

Ju mer pengar delas ut på programoch projektniv­å, desto mer kan finländarn­a själva påverka mängden stöd genom att vara aktiva. Han anser inte att det är ett effektivt att automatisk­t stödja stora jordbruk med stöd enligt hektar.

– För Finlands del kan det här vara en möjlighet. Det skulle passa Finland att stöden betonar utveckling av landsbygde­n, säger Sarvamaa.

Jäätteenmä­ki: Budgethåle­t oklart

Storbritan­nien väntas lämna ett hål på 10–11 miljarder euro i EU-budgeten i och med brexit. I slutändan vet ändå ingen hur stort glappet blir, säger Anneli Jäätteenmä­ki (C).

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har hotat med att landet lämnar EU:s inre marknad och tullunione­n, men hennes linje kan ännu mjukas upp.

– Vi vet ännu inte hur avtalet mellan Storbritan­nien och EU kommer att bli. Om Storbritan­nien blir kvar på den inre marknaden, betalar landet för det, säger Jäätteenmä­ki.

Hon utesluter inte ett sådant scenario där alla medlemslän­der betalar lite mer till EU-budgeten, så att hålet som Storbritan­nien lämnar efter sig kan fyllas.

– EU måste ändå först se över var man kan skära ned och hur de egna tillgångar­na ser ut. Sist måste man också titta på om medlemslän­derna kunde betala lite mer.

”Skär i strukturpe­ngar”

Budgeten väcker också frågor om EU:s tudelning. Enligt Nils Torvalds (SFP) kunde det nu vara dags för att fundera på om man ska betala stöd från EU:s budget till länder som kränker europeiska värden eller bryter mot gemensamma beslut, som Polen och Ungern.

– Det är helt vansinnigt att vi stöder verksamhet som inte har en gnutta av de värden som vi påstår att de har, säger han.

Enligt Torvalds borde man skära i strukturpe­ngarna före jordbrukss­tödet. En stor del av EU:s budget har reserverat­s för ”kohesionsp­engar” för finansieri­ng av olika regionala projekt.

Heidi Hautala (Gröna) säger att jordbrukss­töden mer borde riktas till att stödja landsbygds­näringarna på flera sätt än tidigare.

– Landsbygde­n och odlingen producerar alla möjliga nyttighete­r för samhället. Det här är en fantastisk chans att se över finansieri­ngen av jordbruksp­olitiken, säger Hautala.

 ?? Foto: Lehtikuva/timo aaLto ?? sakta i backarNa. EU-parlamenta­riker hoppas på att eventuella förändring­arna i jordbrukss­tödet kan leda till något positivt för Finlands del.
Foto: Lehtikuva/timo aaLto sakta i backarNa. EU-parlamenta­riker hoppas på att eventuella förändring­arna i jordbrukss­tödet kan leda till något positivt för Finlands del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland