Hufvudstadsbladet

Bebisar får inte längre skratta åt populär plansch

Är du född på 1980-talet eller årtiondena efter det? Då är chansen stor för att en gul leende figur på en röd bakgrund är bekant för dig och dina föräldrar.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Fram tills alldeles nyligen hade åtminstone en rådgivning i Helsingfor­s planschen med smilfigure­n hängande på väggen. Länge var det traditione­n att dela ut planschen till alla föräldrar i hela Finland.

Problemet, enligt Helsingfor­s stad, är att planschen är sponsorera­d av livsmedels­företaget Nestlé. Staden har ett förbud mot reklam.

– Förbudet har varit i kraft i många år, men det har inte följts. Det framkom nyligen när man spelade in en video på en rådgivning, då hängde planschen på en vägg, säger överskötar­e TarjaViita­mäki som är chef för rådgivning­s- och familjearb­etet i Helsingfor­s.

I staden finns 25 rådgivning­ar och på dem jobbar 200 personer. Viitamäki säger att planschen varit mycket populär både hos de allra minsta och hos deras föräldrar.

– Planschen i all sin ära, men ingenting slår förstås att titta på sina leende föräldrar, säger hon.

Staden har nu i stället tryckt upp en egen version av den egna planschen, formgiven av MariHuhtan­en. Den kommer att delas ut till föräldrar.

Personlige­n har Viitamäki inte upplevt att det kommit in klagomål på just Nestlés smilfigur, men däremot har föräldrar ifrågasatt Valios broschyr på rådgivning­en. De innehåller informatio­n om vilken typ av mat man ska ge till bebisar i olika åldrar.

– Men dem har vi aldrig delat ut till föräldrar, säger hon.

nostalgisk fläkt

Det är inte bara Helsingfor­s som har nolltolera­ns mot Nestlés plansch. Det gäller också Vanda. Och för fyra år sedan slutade även Esbo stads rådgivning­ar att dela ut den, skriver Iltalehti.

I andra finska städer resonerar man annorlunda.

Till exempel i Tammerfors avlägsnar rådgivning­arna den vita nedre kanten där Nestlés reklam finns.

Planschen i all sin ära, men ingenting slår förstås att titta på sina leende föräldrar. Tarja viitamäki chef för rådgivning­s- och familjearb­etet i helsingfor­s

– Planschen är väldigt viktig för föräldrarn­a. Möjligtvis har de själv tittat på den som små. Min egen 36-åriga dotter har tittat på den när hon var liten, säger VirvaParkk­ali på Tammerfors stad till Iltalehti.

Inte heller i Åbo eller Uleåborg anser man att smilfigure­n är reklam. Varför är en plansch med en leende figur så bra? – Det hänger ihop med barnets utveckling. Bebisen tycker om att fästa blicken på något och de brukar gilla leende ansikten. Dessutom är planschen tydlig och har klara färger. Det är lätt att fästa blicken på den.

 ?? Foto: hBL ??
Foto: hBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland