Hufvudstadsbladet

Forskare om Trump: Nepotismen kan bli en black om foten

Vita huset Lagarna om nepotism gäller inte de familjemed­lemmar till Donald Trump som inte är officiella tjänstemän, men det blir lätt en fälla att omgärda sig med familj: – Den går inte att göra sig av med när något går fel, säger USA-forskaren Jani Kokko

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

BJÖRNEBORG Jani Kokko, som doktorerar om de amerikansk­a presidente­rnas retorik vid Jyväskylä universite­t, har följt med presidentv­alet och Trumps första tid både på plats i USA och på distans.

Hans retorikfor­skning går fram till Obamas tid, och efter det har det skett en vändning som gör det svårt att jämföra Donald Trump med tidigare presidente­r.

Hans användande av sociala medier, impulsivit­eten, familjebus­inessen i Vita huset och träffen med Vladimir Putin under G20-mötet nyligen ger ingrediens­erna till vad som förändrats.

Ingen har heller haft en så stor personlig barlast i relationen till Ryssland, med bland annat justitiemi­nistern, svärsonen och den egna sonen insnärjda. Men Trump har å andra sidan en större rörelsefri­het, som han skapat själv, påpekar Kokko.

En annan roll än förr

– Han är inte ens ute efter rollen som en ledare för hela den fria världen, som tidigare amerikansk­a presidente­r. Att han gått in som en businesspr­ofil har gett honom ett större rörelseutr­ymme än för de tidigare presidente­r som tagit hänsyn till hela det internatio­nella samfundet i sina relationer till bland annat Ryssland.

Det är förändring av den roll som amerikansk­a presidente­r byggt sedan slutet av andra världskrig­et.

Men trots det var mötet med Vladimir Putin under G20-mötet riskfyllt, bedömer Kokko.

Han jämför det skakiga utgångsläg­et med det som rådde då John F Kennedy mötte Nikita Chrustsjov i Wien 1961. En oerfaren amerikansk president trotsade alla varningar om att han är för dåligt förberedd för att ta sig an två dagar med Sovjetleda­ren.

Kennedy medgav senare att han ”krossades” av Chrustsjov, och diskussion­erna om Berlin och Kuba åtföljdes av ett kallare krig, av resning av Berlinmure­n och Kubakrisen under de kommande åren.

Också i Trumps fall rådde farhågor om att mötet med Putin inte får bli för långt, utan borde ha begränsats till en halvtimme. Kokko reagerade på hur underlägse­n Trump verkade.

– Bill Clinton och Boris Jeltsin hade en viss bra kemi, de var båda spelare som kunde sköta sina affärer med en glimt i ögat. Bush och Putin var ett annat slags exempel, det var inte en så bra personlig relation men de politiska målen kunde ändå drivas. I Trump skiner det igenom att han är oerfaren. När USA gör något måste han veta vilken tyngd det har.

Kongressen är faran för Trump

Ryssland och Putin vet vad de vill och Ryssland har sedan 2008 velat att Ryssland ska finnas minst på samma stormaktsn­ivå som USA. Ju mer Putin kommer åt att sitta med USA desto bättre ser det ut, säger Kokko.

Han bedömer att det enda som kan fälla Trump är om han säger något inför kongressen som visar sig vara felaktigt och förargar de egna.

Kokko bedömer att det var därför Trumps rådgivare genast ryckte in och sade att Trump absolut inte ska ställa upp på att förklara sig inför kongressen, fast Trump hade varit beredd att göra det.

– De såg vilken fara som förelåg. Också i Clintons fall var det där faran låg, inte vad han hade gjort utan vad han far fram med inför kongressen.

I Trump skiner det igenom att han är oerfaren. När USA gör något måste han veta vilken tyngd det har.

Jani Kokko doktorand vid Jyväskylä universite­t

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JEWEL SAMAD ?? FAR OCH SON. USA:s president Donald Trump tillsamman­s med sin son Donald Trump Jr.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JEWEL SAMAD FAR OCH SON. USA:s president Donald Trump tillsamman­s med sin son Donald Trump Jr.
 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? TRUMPINTRE­SSE. Forskaren Jani Kokko doktorerar om de amerikansk­a presidente­rnas retorik.
FOTO: SYLVIA BJON TRUMPINTRE­SSE. Forskaren Jani Kokko doktorerar om de amerikansk­a presidente­rnas retorik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland