Hufvudstadsbladet

HJK tappade allt i hettan

I en hel halvlek hade HJK full koll på läget, för att sedan i den heta makedonska kvällen tappa greppet helt och hållet. Läget inför returen nästa vecka är tufft: 3–1 i KF Shkendijas favör.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

FOTBOLL Allting började precis som HJK-tränaren Mika Lehkosuo hade föreställt sig det första mötet med KF Shkendija i Makedonien. Efter att ha lagt den första omgången i kvalet till Europa League bakom sig väntade ett hårdare motstånd Helsingfor­slaget, och från start bjöd man upp till kamp.

Den kontroller­ade insatsen belönades med ett öppningsmå­l efter 35 minuter då Ousman Jallow nickade in Sebastian Dahlströms hörna i den inte bara varma utan direkt heta kvällen. Det med god hjälp av hemmaförsv­aret vars försök att rensa bollen fick motsatt effekt.

Tio minuter senare blev allting annorlunda. Vare sig det handlade om straffen som sjönk in bakom HJK-målvakten Thomas Dähne just innan pausvilan eller om att lufttemper­aturen på 38 grader tog ut sin rätt hos gästerna var det nu allting vände till det sämre.

I andra halvlek tappade HJK kontrollen över spelet och att man inte behövde se sig besegrade med större siffror än 3–1 måste med facit på hand ses som godkänt.

Värdarna satte 2–1 efter en timmes spel medan 3–1-målet gjordes på straff också det, efter att Hannu Patronen fick ett rött kort. I HJK-lägret protestera­de man mot de bägge straffarna, men i båda fallen gick det att förstå den österrikis­ka domarens beslut.

I mötet mellan danska Bröndby och VPS var en av de dominerand­e profilerna Bröndbyanf­allaren Teemu Pukki. Den finländska landslagsm­annen Pukki stod för matchens öppningsmå­l och också för förarbetet till 2–0-målet.

?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? HEMMA BäST. Akseli Pelvas stod för två mål i hemmamatch­en i den första omgången till Europa Leaguekval­et men på bortaplan i den andra omgången hade HJK det tungt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN HEMMA BäST. Akseli Pelvas stod för två mål i hemmamatch­en i den första omgången till Europa Leaguekval­et men på bortaplan i den andra omgången hade HJK det tungt.