Hufvudstadsbladet

Med cancern växte arbetsgläd­jen

- MALIN EIJDE/TT

I mer än 40 år har Johan Ehrenberg varit en röst att räkna med i den svenska debatten och medielands­kapet. Trots en obotlig cancersjuk­dom bygger han vidare på sin ETC-rörelse.

1976 var Johan Ehrenberg en av dem som grundade vänstertid­skriften som fick namnet ETC. Den artonårige Ehrenberg gjorde tidning i stället för att gå på gymnasiet. Numera driver den blivande 60-åringen både el-, bygg- och mediebolag som vd för den expansiva ETC-koncernen.

Han författar också debattböck­er och skönlitter­atur, och gav ut memoarboke­n Falska minnen 2016. I den

berättar han historien om 40-årsjubiler­ande ETC – men också att han sedan 2010 har leukemi, en långsam och dödlig variant av sjukdomen.

Hur mår du?

– Jag mår jättebra. Det är en sådan konstig sjukdom; det händer ingenting, ingenting och ingenting – och sedan plötsligt … Men det kan ta många år.

Högt arbetstemp­o

Sjukdomen har medfört en större glädje över det Ehrenberg kan göra. Den gör det lättare att slå ifrån sig deppiga dagar, då tröttheten slår till. Han arbetar i ett högt tempo och koncentrer­at. Att leva med cancer ger ökad tyngd åt frågan ”vad ska jag göra?”. Svaret har varit att arbeta ännu mer.

– För det är det jag tycker är roligt.

Ehrenbergs dagstidnin­gsverksamh­et och solcellspr­ojekt har pågått ett tag. Nytt på agendan är byggen av hyreshus och en alternativ bokmässa i Göteborg. ETC-rörelsen växer, med en vänsterpol­itisk vision om en bättre värld som bas. Många lyfter fram Ehrenberg ensam, som den drivande kraften. Själv menar han att det som krävs är människor som går ihop och organisera­r sig; stöd från andra är det effektivas­te verktyget för att åstadkomma något.

– Utan stöd har erfarenhet­er, idéer, kraft eller arbetsförm­åga ingen betydelse. Utan en rörelse, som består av människor som gillar något och frivilligt stöder det, kan ingen förändring ske.

Enorm glädje

Johan Ehrenberg växte upp i en sexbarnsfa­milj i norra Skåne och kom till Stockholm som 16-årig tryckare, utan försänknin­gar i något etablissem­ang. Att han kunde förverklig­a sina idéer och frihetspro­jekt handlade om att de var flera som stöttade varandras idéer och organisera­de sig genom att starta företag.

Men det skedde förstås i ett sammanhang präglat av 1970- och 80-talens frihets- och solidarite­tsrörelser. Hur hade det gått om du var ung i dag?

– Jag tror att jag hade velat göra samma saker. Men fördelen på 70-talet var att då fanns inte en tanke på att jag skulle behöva amortera en etta för två och en halv miljon kronor i Stockholm för att ha någonstans att bo. Då fanns det en rivningslä­genhet för varje ung människa. Och det var ingen katastrof att kasta sig in i ett projekt utan att ha ett jobb.

Han har kastat sig in i rätt många projekt nu, sedan han drog från Hässleholm till Stockholms kulturoch mediekrets­ar. Milstolpar­na i karriären har varit offentliga, både med- och motgångar. Vad gläds han mest åt att se tillbaka på?

– Det som gör mig gladast är att jag fortfarand­e har min stora kärlek, och vi träffades 1981. Det kan man inte jämföra med något annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland