Hufvudstadsbladet

Mattvätt vid havet tillåts i Helsingfor­s.

Helsingfor­s är en av landets få städer som fortfarand­e tillåter tvätt av mattor vid havet. I de flesta andra städer sker tvättandet av mattor på land. Helsingfor­s stad har inga planer på ersätta klappbrygg­orna när de murknar sönder.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Diskussion­en om klappbrygg­ornas existens har präglats av miljöaspek­ter. De flesta anser att det inte är tallsåpan som förorsakar miljöbelas­tningen utan i stället är det sanden, myllan, fibrerna och bakterier från mattor som bidrar till övergödnin­g och nedsmutsni­ng av havet.

Helsingfor­s stads miljöcentr­al har utrett att tvättninge­n av mattor vid havet belastar miljön så pass lite att det fortfarand­e är tillåtet. Av storstäder­na är Helsingfor­s så gott som ensamt. Till exempel i Esbo, Åbo och Vasa sker tvättninge­n av mattor på land och i Uleåborg har man med hänvisning till miljön beslutat att ta bort bryggorna för gott.

– För tillfället finns det 14 klappbrygg­or i Helsingfor­s. De är i flitigt bruk, men en del är i rätt dåligt skick. I Edesviken var en av bryggorna så gammal att vi i år fick lov att bygga en ny, säger Arto Saastamoin­en på Helsingfor­s stads byggtjänst Stara.

Edesviken utgör ett undantag, men i framtiden har staden inga planer på att låta renovera bryggorna kontinuerl­igt. När klappbrygg­orna så småningom har murknat ersätts de inte med nya. Stadens enda klappbrygg­a på land finns i Bocksbacka strandpark. Vattnet kommer från kran och smutsvattn­et hamnar i en avloppsbru­nn.

Vid den nyrenovera­de bryggan i Edesviken träffar vi Jani Laiho som tvättar mattor. Han tvättar miljömedve­tet och ser till att belasta miljön så lite som möjligt.

– Det här är en somrig tradition. Det gäller att ta vara på möjlighete­n att tvätta mattor. De stunderna är få, säger Laiho.

Stadens underhåll består oftast av små reparation­er eller att tvätta bort klotter. En del av bryggorna måste också dras upp på land över vintern för att inte förstöras av isarna. Tydligt är hur som helst att helsingfor­sarna gillar sina bryggor.

– Det hänger nästan alltid mattor på tork. Folk använder dem också för att lapa sol eller bara sitta och titta ut över vattnet. I somras satte någon rent av upp en teaterpjäs Kesäyön kuolema vid Hummelvike­ns klappbrygg­or, säger Saastamoin­en.

Att bryggorna är populära syns också i hans telefon.

– Jag får flera samtal om bryggorna varje vecka. Folk frågar om allt från hur man får bort vinfläckar till vilka bussar som går till olika bryggor. Sådant där har jag tyvärr ingen aning om, mitt jobb är bara att stå för underhålle­t, säger Saastamoin­en och skrattar.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? IVRIG TVäTTARE. Jani Laiho tvättar mattor en gång om året vid bryggan i Edesviken.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON IVRIG TVäTTARE. Jani Laiho tvättar mattor en gång om året vid bryggan i Edesviken.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ÅRLIGT STÄDPROJEK­T. Joona Louhivuori tvättar sina mattor vid klappbrygg­an varje sommar. Det går numera i ett nafs och under morgonen har han redan hunnit med tre mattor. Att lämna dem på tork i solen är inget han oroar sig för. – Vem skulle sno mattor?...
FOTO: CATA PORTIN ÅRLIGT STÄDPROJEK­T. Joona Louhivuori tvättar sina mattor vid klappbrygg­an varje sommar. Det går numera i ett nafs och under morgonen har han redan hunnit med tre mattor. Att lämna dem på tork i solen är inget han oroar sig för. – Vem skulle sno mattor?...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland