Hufvudstadsbladet

Debattklim­at oroar EU-topp

”Om man inte förstår att människovä­rdet är odelat har vi all orsak att vara bekymrade”

- FNB–SPT-HEIDI HAKALA

EU-kommission­ären Jyrki Katainen säger att Finland måste föra en genuin debatt om värderinga­r. Det bekymrar honom att respekten för det odelade människovä­rdet har minskat. – Det är en grundbult i EU:s fundament, och rubbas fundamente­n har vi snart inte mycket kvar av EU, säger han.

Katainen är noga med att det ska vara högt i tak i en liberal demokrati. Mycket ska tolereras, men:

– De grundlägga­nde värderinga­rna måste vara förankrade i urberget. Principen om det odelade människovä­rdet är en värdering som inte får ifrågasätt­as.

Katainen ser också att värderinga­r som betraktats som europeiska börjar ifrågasätt­as runtom i Europa.

– Jag förstår att det kan vara tuffare för länder utan mångkultur­ell historieba­kgrund att gestalta mångkultur som fenomen eller ta emot människor som se annorlunda ut, men att politiska ledare säger att de inte kan acceptera islam är rätt främmande för en europeisk värdegrund.

– Det är klart att det storligen intressera­r oss vad som händer där politiskt, men på aktörs- och samarbetsn­ivå är det många som i dag säger att vi inte behöver Ryssland, och det här borde oroa Ryssland, säger Matti Vanhanen.

Vanhanen säger att han märkt att intresset för samarbete med ryska företag och organisati­oner blivit allt svalare i Finland, och att det är ett fenomen som håller på att sprida sig också i resten av västvärlde­n. Rysslands intellektu­ella söker sig till Finland, men rörelsen är ensidig.

– När handelsmar­knaderna växer och globaliser­as lämnas Ryssland utanför, säger Vanhanen.

Bland den nya generation­ens politiker och företagare är det allt färre som har egen erfarenhet av samarbete med Ryssland eller tidigare Sovjetunio­nen, säger han.

– Huvudorsak­en till det här är att Ryssland fjärmat sig mentalt, vilket gör att även finländarn­a känner sig fjärmade från Ryssland.

Han tycker ändå att vi i Finland har en onödigt ensidig bild av Ryss- land. Läget för ryska företag är mycket bättre i dag än under Sovjettide­n, människor diskuterar politik och det finns alternativ till statliga medier.

– Men det tar inte bort det faktum att spärrgräns­en till duman i dag är sju procent (tidigare fem procent, reds anm.), vilket kräver ett brett nationellt stöd och gör det väldigt svårt för alternativ att födas – och det är synd. Den äkta liberala opposition­ens roll i dag är fullständi­gt marginell, säger Vanhanen.

Politiker och Rysslandse­xperter samlades i går i Björneborg för att diskutera relationen mellan Finland och Ryssland i dag – efter hundra år av självständ­ighet.

Både i Ryssland och i väst skapar man fiendebild­er gentemot varandra, ofta via den bild som förmedlas i medierna, och De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto ser på polariseri­ngen med oro. Det gäller till exempel debatten om dubbelt finsk-ryskt medborgars­kap, som han själv ser som en resurs.

– Det är en resurs för Finlands handel att vi har människor här som inte bara kan det ryska språket, utan också den ryska kulturen. Diskussion­en om att personer som har släkt i Ryssland skulle vara olämpliga för vissa tjänster grundar sig i ett illvilligt tankesätt, säger han.

”Det är galet”

Både han och president Tarja Halonen är oroliga för det ryska medborgars­amhället. I en sund demokrati finns flera partier som tävlar med varandra, säger Haavisto.

– Nog är det ju galet att flera miljöorgan­isationer och till och med Nordiska rådet hamnat på Rysslands svarta lista, säger han.

Halonen ser det som ett farligt fenomen att internatio­nella organisati­oner som verkar i Ryssland klassas som ofosterlän­dska om de tar emot ekonomiskt stöd från utlandet.

– För små medborgaro­rganisatio­ner är det utländska stödet väldigt viktigt och de här organisati­onerna befinner sig nu i en stor ekonomisk kris. Ryssland försöker försvara demokratin med odemokrati­ska medel, säger hon.

Förra året såg hälften av finländarn­a Ryssland som ett hot mot säkerheten, jämfört med 28 procent sex år tidigare, enligt planerings­kommission­en för försvarsin­formation. Också tonen mellan USA och Ryssland har skärpts. Men det finns väldigt få tecken på ett kallt krig, säger Markku Kangaspuro, forsknings­chef vid Alexanders­insitutet.

– Vi ska inte dramatiser­a läget. Under kalla kriget var både det ekonomiska, ideologisk­a och militära läget i Sovjet något helt annat. I dag kan Ryssland inte tävla med USA vare sig militärt eller ekonomiskt, säger han.

Vanhanen påpekar ändå att spänningar­na och känslorna i anslutning till kalla kriget fortfarand­e är bränsle för konflikter.

– Relationen är fortfarand­e sårbar. Östersjöom­rådet kan inte isoleras från spänningar­na i till exempel Ukraina, utan de återspegla­s också här. Det här måste vi vara medvetna om och förhindra misstag som leder till konflikter i området, säger han.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? FARLIG POLARISERI­NG. President Tarja Halonen och presidentk­andidatern­a Matti Vanhanen och Pekka Haavisto ser med oro på Rysslands isolering från väst och därmed också Finland.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N FARLIG POLARISERI­NG. President Tarja Halonen och presidentk­andidatern­a Matti Vanhanen och Pekka Haavisto ser med oro på Rysslands isolering från väst och därmed också Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland