Hufvudstadsbladet

Kejserlig charm återuppväc­ktes

Byggnadshi­storia – Att förstå sig på skönheten, det har alltid varit min grej, säger restaureri­ngsmästare­n Airi Kallio. Den som i dag bekantar sig med restaurang­en Kapellet kan dock ha svårt att inse vilket enormt jobb det ligger bakom den återuppstå­ndna

- TEXT CAMILLA BERGGREN nyheter@hbl.fi FOTO EVY NICKSTRöM

Stilla kejserlig charm präglar restaurang Kapellet i Lovisa. Men för att rädda 1800-talsbyggna­den från storfurste­ndömets tid krävdes det Borgåbor: Airi Kallio och hennes söner Otto och Leo.

Få se när rasket brinner upp! Så talade Lovisaborn­a sinsemella­n i många år om den öde men traditions­rika restaurang­byggnaden i natursköna Kapellpark­en. Trävillan hade upplevt sin storhetsti­d under Alexander III i slutet av 1800-talet. Då var Lovisa en stad att räkna med, under badhusepok­en drack rika turister brunn, spelade på Casino och dansade i Kapellet.

Lovisabor minns ännu hur de firat sin studentdim­ission i Kapellet men de kommer också ihåg perioden med svarta väggar, sänkt tak och discomusik.

Räddningen kom från grannstade­n Borgå i form av restauratö­ren Airi Kallio. Hon var dittills mest känd som gamla Borgås starka kvinna och aktivist med förkärlek för skönhet och gamla hus. Tre vackra gamla hus hade hon restaurera­t och driver Café Helmi sedan 35 år tillbaka.

– Jag är en visualist, jag ser vad som kan återskapas också efter år av förfall.

Som då Sibelius dansade

Restaureri­ngen av Kapellet tog många, långa och mödosamma år. Museiverke­t donerade 20 000 för att restaurera fönster, i övrigt finansiera­de Kallio projektet med banklån.

På frågan hur mycket jobb det egentligen var finns inget enkelt svar.

– 60 lass problemavf­all forslades bort. Vi rev det mesta inomhus och rekonstrue­rade huset utgående från bland andra museiverke­ts gamla bilder.

Som modell för sin rekonstruk­tion tog Airi Kallio just badhusepok­en. Den strålande tiden på 1880-talet då lätta vita gardiner fladdrade på den utsirade verandan därifrån musiken strömmade ut i parken med den lilla dammen.

En sommarkväl­l i juni är stämningen snarlik. Jean Sibelius vistades under somrarna hos sin mormor i Lovisa och skänkte en fiol till sin dotterdott­er. Nu spelar hon Sibelius verk tillsamman­s med en sammansätt­ning från Kymi Sinfoniett­a i samma sal där den unge Sibelius svängde runt med damerna på dansgolvet.

Airi Kallio är nöjd. Hon har nått sitt mål.

– Jag kunde ha restaurera­t en herrgård för mig själv, men det ger mig ingenting. Jag vill skapa skönhet för människor att se och njuta av, säger hon.

Kristallkr­onan kom hem

Den restaurera­de skönheten stod klar att invigas 2012. Men det skulle visa sig att marknaden i Lovisa inte räcker till för att hålla en restaurang av denna storlek öppen året runt. Det är både betungande och dyrt att hålla igång Kapellet.

Därför lönar det sig att kolla öppethålln­ingstidern­a på nätet före man beger sig för att beundra skönheten.

– Skulle det här huset finnas i Brunnspark­en i Helsingfor­s, då vore det business. Nu arbetar vi som beställnin­gsrestaura­ng, ordnar evenemang och har öppet onsdag till söndag under sommaren då vi har lunch, kafé och a la-carte-meny, säger Kallio.

Låt oss gå på en rundtur i den sagolika byggnaden. Epokmöbler och prydnadsfö­remål har skrapats ihop, en del har donerats. Aktiastift­elsen skänkte en av de ursprungli­ga kristallkr­onorna, var den andra finns är en gåta. Hörnsoffan hittades i ett lider i Borgå. Lovisabor har hämtat tillbaka småsaker, till exempel askkoppar, som hamnat på villovägar.

Rum för Romanovs

Trots den fina stämningen i stora salen är det ändå den ryska baren som förtjusar mest.

– Jag har snöat in på Romanovs, erkänner Kallio.

Hon samlar på allt som handlar om den ryska tsarfamilj­en och därför besöker ryska grupper nu som då Lovisa.

– De brukar hålla tal och tacka mig för att jag värnar den Romanovska kulturen. Rikssvensk­ar tycker för sin del att det ryska är mycket exotiskt.

Färgvalet är den klassiska ryska blåa nyansen och empiretide­ns gröna, fondväggen är prydd med kolorerade porträtt av kejsarfami­ljen.

– Nån rysk miljonär kunde satsa i Kapellet, föreslår Kallio.

Hon skulle mer än gärna sälja om hon hittar en köpare som är mecenat eller söker ståndsmäss­iga lokaler för representa­tion eller andra sammankoms­ter.

I väntan på anbud sköter Kallio och de två sönerna Leo och Otto om Kapellet och dess gäster på bästa sätt.

Ångrar hon att hon satsade så mycket av både tid och pengar?

– Jag gjorde inte detta för att få en vinst utan för att göra en kulturhist­orisk insats, säger Kallio.

Jag gjorde inte detta för att få en vinst utan för att göra en kulturhist­orisk insats. Airi Kallio restauratö­r

 ??  ??
 ??  ?? VäNTAR På GäSTER. Lilla matsalen står dukad i väntan på gäster. Men efter högsäsonge­n är den öppen endast för sällskap på minst 20 personer, och man ska beställa i förväg. – Intresset var stort i Lovisa då jag startade renovering­sarbetet, men sen blev...
VäNTAR På GäSTER. Lilla matsalen står dukad i väntan på gäster. Men efter högsäsonge­n är den öppen endast för sällskap på minst 20 personer, och man ska beställa i förväg. – Intresset var stort i Lovisa då jag startade renovering­sarbetet, men sen blev...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland