Hufvudstadsbladet

Vårdare ska larma om körförmåga­n

Den nya lagen om bilskolor och körkort har varit på remiss, och en förändring som sannolikt kommer in är att vårdperson­al kan få rätt att anmäla om de upptäcker hälsofakto­rer som påverkar bilkörande­t och körkortet.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– För vårdperson­alen kommer vi sannolikt att föreslå att de ska få möjlighet att rapportera om de observerar något som försämrar körkonditi­onen och påverkar körkortet.

Det säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) om den nya lagen om bilskolor och körkort som varit ute på remissrund­a. Lagen ska träda i kraft om ett år.

Lagen om körkort innebär bland annat att regeringen luckrar upp regleringe­n kring körundervi­sningen och möjliggör individuel­la undervisni­ngsplaner, i stället för ett fastslaget antal körtimmar.

Det kan innebära att undervisni­ngen i vissa fall blir billigare, då tidigare kunskaper kan räknas till godo i de olika körkortskl­asserna, säger trafikmini­ster Anne Berner (C).

Hon säger till att det kan ske vissa förändring­ar efter remissrund­an.

– Det har kommit upp några förändring­sbehov, till exempel att personer som utbildar sig till yrkes chaufförer kan få körkort redan som 17åringar utan undantagsl­ov, det funderar vi på.

– För vårdperson­alen kommer vi sannolikt att föreslå att de ska få möjlighet att rapportera om de observerar något som försämrar körkonditi­onen och påverkar körkortet. Sådant kommer vi att lägga till lagförslag­et.

Under remissrund­an har bland annat bilskolbra­nschen kritiserat lagändring­en och sagt att den försämrar trafiksäke­rheten.

– Det är inte överraskan­de, de talar för branschens intressen. Men vi ser på olika internatio­nella exempel på hur körundervi­sningen utvecklats och hur det de facto korrelerat med trafiksäke­rheten, säger Berner.

Förslag om elbilar före budgeten

Samlingspa­rtiet föreslår enligt HS att staten skulle tvinga alla bensinstat­ioner kring riksvägarn­a att ha laddningss­tationer för elbilar, och att staten skulle reservera pengar i höstens budget för att kunna stödja bensinstat­ionernas investerin­gar.

Frågan behandlas just nu i den parlamenta­riska arbetsgrup­p som ska föreslå hur trafikutsl­äppen ska minska fram till 2030.

Anne Berner vill inte föregå den parlamenta­riska gruppens arbete med något utlåtande om laddningss­tationerna eller om skattelätt­nader för elbilar, men säger att alla partier fritt kan påverka vad gruppen kommer fram till. Förslaget ska ges i augusti.

– Det som är givet är att trafikens utsläpp ska minska med 3,6 miljoner ton fram till 2030, men hur målet ska fördelas på olika åtgärder, vilken effekt de har på utsläppen och vilken prislapp de har är något som alla riksdagsgr­upper ska komma överens om. Det gäller också hur mycket det ska få kosta för skattebeta­larna. ”Ofta fungerar marknaden ändå” På ett allmänt plan anser Berner ändå att staten ska vara försiktig med saker där marknaden kan fungera också utan statlig inblandnin­g.

– Jag tänker inte ta ställning, men den avvägning som kan göras är om man ska tvinga företag att göra något via lagstiftni­ng eller inte. Frågan är då om det är något som skulle ha fötts på marknaden i vilket fall som helst. Ofta fungerar marknaden, och det är viktigt att sådant som marknaden sköter inte betalas av skattebeta­lare, formulerar sig Berner.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? LAGFöRSLAG SNART FäRDIGT. Körundervi­sningen kan bli billigare, sade trafikmini­ster Anne Berner (C) när hon deltog i Finlandsar­enan i Björneborg i går.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N LAGFöRSLAG SNART FäRDIGT. Körundervi­sningen kan bli billigare, sade trafikmini­ster Anne Berner (C) när hon deltog i Finlandsar­enan i Björneborg i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland