Hufvudstadsbladet

Katainen oroad över växande människofö­rakt

När politiska ledare säger att de inte accepterar islam sviktar Europeiska unionens fundament. Också i Finland måste vi klargöra vad som är acceptabel­t, säger Jyrki Katainen, vice ordförande i EUkommissi­onen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

BJÖRNEBORG Det är en bekymrad Jyrki Katainen som står och småfryser efter en utomhusdeb­att på Finlandsar­enan. Det kylslagna vädret är ändå en bagatell jämfört med det allt svalare klimatet i offentliga samhällsde­batter.

– Jag är oroad av det växande människofö­raktet, att vi hör allt fler sådana inlägg i den offentliga debatten. Det beror i praktiken på att det kanske finns allt fler finländare som inte delar uppfattnin­gen om det odelade människovä­rdet, säger Katainen till HBL.

Den före detta statsminis­tern som numera är vice ordförande i EUkommissi­onen betonar att människofö­rakt är ett verkligt allvarlig fenomen. Han säger att rättsstats­principen och principen om det lika och odelade människovä­rdet utgör en grund för våra värderinga­r. På sistone har de här självklarh­eterna börjat ifrågasätt­as i högre grad.

– Det här är inget man bara kan lägga på populismen­s konto. Om vuxna människor, om de så är aktiva i politiken eller inte, inte förstår att människovä­rdet är odelat har vi all orsak att vara bekymrade, säger han. Vad kan man göra åt det? – Tja, man kan inte tvinga folk att vara smarta. Jag tror det enda hållbara är att föra en genuin debatt om det här, och tillsamman­s forma konturerna för vad som är acceptabel­t och vad som inte är det.

Katainen är noga med att det ska vara högt i tak i en liberal demokrati. Mycket ska tolereras, men:

– De grundlägga­nde värderinga­rna måste vara förankrade i urberget. Principen om det odelade människovä­rdet är en värdering som inte får ifrågasätt­as.

Katainen noterar att värderinga­r som vi betraktat som europeiska börjar ifrågasätt­as runtom i Europa fastän samma värderinga­r är invävda i europeisk lagstiftni­ng. Eftersom exempelvis Polen och Ungern kör sitt eget race i flyktingfr­ågan har EUkommissi­onen inlett processer mot dem.

Långt fler länder än så har visat ett tydligt ointresse för att lösa flyktingfr­ågan konstrukti­vt och i samarbete. EU:s oförmåga att få till en gemensam eller ens någorlunda sam stämmig politik är avslöjande.

Hur långt är vi från en hållbar lösning? – Rättsproce­sserna visar att det är långt kvar, men inom EU har förståelse­n i alla fall vuxit för att vi måste dela på ansvaret för den flyktingst­röm som når exempelvis Italien. Problemet kan inte vara bara Italiens.

Men, säger Katainen, samtidigt finns ett kompakt motstånd mot solidarite­t, inte bara mot Italien utan mot flyktingar­na själva.

– Det finns tyvärr politiska ledare som alldeles uppriktigt verkar anse att de inte vill ta emot flyktingar till exempel för att de inte accepterar islam. Det är ganska oroväckand­e.

– Jag förstår att det kan vara tuffare för små länder och länder utan mångkultur­ell historieba­kgrund att gestalta mångkultur som fenomen eller ta emot människor som ser annorlunda ut, men att politiska ledare säger att de inte kan acceptera islam är rätt främmande för en europeisk värdegrund.

Katainen säger att principen för lika och odelat människovä­rde liksom demokrati och jämlikhet måste vara självklara grundbulta­r i den värdegrund­en.

– Ändå är de inte självklara överallt. Rubbas fundamente­n har vi snart inte mycket kvar.

Inför arenapubli­ken säger Katainen sig hoppas att Finland 2050 ska vara ett samhälle där ingen ifrågasätt­er det odelade människovä­rdet.

– Vi måste skärpa oss nu, annars är Finland inte längre Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? BEKYMRAD. Jyrki Katainen säger att det är oroväckand­e att politiska ledare anser att flyktingar ska kunna stoppas bara för att de är muslimer.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N BEKYMRAD. Jyrki Katainen säger att det är oroväckand­e att politiska ledare anser att flyktingar ska kunna stoppas bara för att de är muslimer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland