Hufvudstadsbladet

Misshandla­de sin syster – utvisas till hemlandet

En 22-årig irakisk man som dömdes för misshandel av sin syster kommer att utvisas till sitt hemland, beslutade Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD). Enligt domen har mannen misshandla­t sin syster flera gånger.

-

– Mannen har slagit sin syster med handflatan i ansiktet, sparkat henne på benen, slagit henne med skaftet till en vattenpipa och rivit henne i håret, konstatera­s i HFD:s pressmedde­lande.

Mannen motiverade misshan- deln med kulturella skäl.

–Mannen sade under rättsbehan­dlingen att döttrar i deras kultur måste leva enligt vissa regler, och eftersom systern inte hade lytt brodern har han utövat våld mot henne.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n ansåg att kulturellt motiverat våld inom familjen visar likgiltigh­et mot värderinga­rna i Finlands grundlag och internatio­nella konvention­er.

Enligt utlännings­lagen kan personer som vistas i Finland med uppehållst­illstånd utvisas om de gör sig skyldiga till brott där maximistra­ffet är minst ett års fängelse.

Mannen kom till Finland med sin mamma och syster 2010 när han var 16 år.

HD: Hotade döda systern

I HFD:s avgörande framkommer att det är fråga om samma man vars åtal för förberedel­se av hedersmord förkastade­s i Högsta domstolen i början av juli. Mannen misstänkte­s ha kommit överens med sin pappa som bor i Irak om att döda systern för att återupprät­ta familjens heder.

Enligt åklagaren hade mannen i april 2015 skickat meddelande­n till olika personer där han talade om bland annat att knivhugga, svälta, äta och begrava systern.

Högsta domstolen konstatera­de att mannen upprepade gånger hade hotat sin 16-åriga syster med mord och våld. Men mannen hade också hotat flera andra personer och naturen på hoten var varierande. Därför kunde man inte enligt HD tillräckli­gt säkert dra slutsatsen att han skulle ha haft en detaljerad plan på att döda sin syster.Man kunde inte heller bevisa att han hade planerat något mord med sin far.

Fallet var Högsta domstolens första prejudikat i frågan om förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Även hovrätten hade förkastat åtalet. Tingsrätte­n dömde mannen till över två års fängelse för förberedel­se till brott mot liv eller hälsa och misshandel.

Misshandel­n behandlade­s inte i Högsta domstolen. Således blev mannens dom på sex månaders villkorlig­t fängelse för misshandel av systern i kraft.

FNB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland