Hufvudstadsbladet

Analytiker: Verkkokaup­pa bäst i Finland på näthandel

Verkkokaup­pa.coms vinst var över två miljoner under andra kvartalet. Analytiker­n Sauli Viléns prognos är att företaget gör en vinst på 17 miljoner under året som helhet.

- ANNA PUSA - FNB

Verkkokaup­pa.coms jämförbara rörelsevin­st för årets andra kvartal var drygt två miljoner euro. I fjol redovisade bolaget en vinst på en miljon euro under motsvarand­e period.

Bolagets omsättning ökade också rejält. Omsättning­en under årets andra kvartal var 99 miljoner, när den i fjol var kring 80 miljoner euro.

Vd Samuli Seppälä säger att bolaget i år har strävat efter tillväxt genom hård priskonkur­rens och marknadsfö­ring. Det förbättrad­e resultatet är enligt honom ett tecken på att strategin fungerat.

Seppälä tror att bolaget fortsätter växa i år och på medellång sikt. Han säger att detaljhand­elns situation ser ljus ut. Bolagets tillväxt får också en skjuts av den ekonomiska tillväxten i Finland.

Enligt huvudanaly­tiker Sauli Vilén på Inderes är vinsten på drygt två miljoner euro inte särskilt betydande. Hans prognos är att företagets vinst för hela året blir 17 miljoner euro, och det är julhandeln som är avgörande för hela årets vinst. Bolaget befinner sig i ett tillväxtsk­ede och växer kraftigt.

– Bolaget föredrar tillväxt framför lönsamhet, säger han om företagets strategi.

– Till och med på en global nivå är de väldigt konkurrens­kraftiga i sina kostnader, och deras konkurrent­er lyckas inte med det samma, säger Vilén.

Företaget strävar efter att ha de lägsta priserna och priserna är konkurrens­kraftiga. Det är enligt Vilén möjligt tack vare att bolaget fokuserar på näthandeln och att det är skickligt på att hålla kontroll på kostnadern­a.

Växer inom hemelektro­nik

Bolaget berättar inte hur vinsten fördelar sig mellan näthandeln och de traditione­lla butikerna. Vilén bedömer att näthandeln är mycket betydande för bolaget.

– Nätet spelar en väldigt bety- dande roll i deras verksamhet och de är på en helt annan nivå än konkurrent­erna.

– De är bäst i Finland på näthandel, säger han.

Bolagets huvudsakli­ga sektor hemelektro­nik växte 8 procent under den första hälften av året, medan Verkkokaup­pa.com växte 22 procent.

– Bolaget vinner mest marknadsan­delar på marknaden för hemelektro­nik just nu, medan Gigantti och Power ökar sina marknadsan­delar lite. De små aktörerna på marknaden är förlorarna.

Verkkokaup­pa.com ökar sina marknadsan­delar även på marknadern­a för andra produkter. Bolaget är enligt Vilén till exempel den största aktören på marknaden för musikinstr­ument.

 ??  ?? FöRDUBBLAD­E VINSTEN. Verkkokaup­pa ökade vinsten kraftigt under andra kvartalet i jämförelse med motsvarand­e period i fjol.
FöRDUBBLAD­E VINSTEN. Verkkokaup­pa ökade vinsten kraftigt under andra kvartalet i jämförelse med motsvarand­e period i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland