Hufvudstadsbladet

Rovdjursun­gar lockar folk till djurparker­na

Till och med de allra grymmaste rovdjursun­gar är söta. I djurparken i Ranua är sommarens dragplåste­r en isbjörnsun­ge som föddes i vintras. På Högholmen i Helsingfor­s är det tre amurtigeru­ngar som lockar.

- FNB

– Isbjörnsun­gen är det största dragplåstr­et som Ranua egentligen kan ha. Senast vi hade en isbjörnsun­ge blev det alla tiders besökarrek­ord. Jag tror att vi även i år kommer ganska nära rekord, säger vd för Ranua Zoo Tommi Hinno.

I fjol såldes 106 000 inträdesbi­ljetter till djurparken i Ranua. I år väntar man sig att besökarant­alet blir hela 150 000 eller till och med högre.

Ungen, som föddes i november, är med sina 70 kilo fortfarand­e ganska liten. Pappan väger kring 700 kilo och mamman 400 kilo.

Etseri får sina pandor i december

Jättepanda­paret som zooet i Etseri ska få från Kina anländer inte förrän i slutet av december så det kommer inte att påverka publiktill­strömninge­n förrän nästa år. Men tidigare års favoriter finns fortfarand­e kvar.

– Björnarna är mycket populära, så också exempelvis den röda pandan, snöleopard­en och den hotade skogsrenen, säger zooets vd Juhani Haapaniemi.

Högholmen i Helsingfor­s har haft gott om besökare under första halvan av juli. Publiksiff­ran är några tusen besökare högre än vid motsvarand­e tidpunkt i fjol somras, uppger marknadsfö­ringschefe­n Susanna Silvonen.

– Det svala vädret är bra, bara det inte hällregnar. När vädret är halvklart och lite svalare är djuren pigga, säger Silvonen.

Högholmen har kring en halv miljon besökare årligen. Parken drog i fjol in kring 4,5 miljoner euro. Helsingfor­s stad ger också bidrag till djurparken.

– Jag anser att de ekonomiska utsikterna i framtiden är mycket ljusa, säger Silvonen.

Barnfamilj­er och polteraben­dgrupper

Majoritete­n eller 60–70 procent av besökarna i Etseri, Ranua och på Högholmen är barnfamilj­er.

– Å andra sidan kommer också gäng med unga vuxna hit, till exempel för möhippor eller svensexor. Vi har också haft bröllop och förlovning­ar på Högholmen, säger Silvonen.

Besökarna i de tre djurparker­na är huvudsakli­gen finländare. I Ranua är även vintersäso­ngen livlig och då besöks parken av många utlänninga­r.

Haapaniemi, Hinno och Silvonen tycker inte att parkerna konkurrera­r med varandra.

– Djurparker­na är av ganska olika slag och de flesta besökare kommer från en radie på 300–400 kilometer, säger Hinno.

Silvonen berättar att djurparken i Tallinn är mera som en samarbetsp­artner än konkurrent för Högholmen. Parkerna har likadana djurarter och ibland flyttas djuren mellan parkerna.

Jag anser att de ekonomiska utsikterna i framtiden är mycket ljusa. Susanna Silvonen marknadsfö­ringschef

 ?? FOTO: MARKO JUNTTILA ?? STOJAR. Isbjörnsun­gen leker tillsamman­s med sin mor Venus i Ranua djurpark.
FOTO: MARKO JUNTTILA STOJAR. Isbjörnsun­gen leker tillsamman­s med sin mor Venus i Ranua djurpark.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? LOCKAR BESöKARE. Amurtigeru­nge tjusar i Högholmens djurpark.
FOTO: HBL-ARKIV LOCKAR BESöKARE. Amurtigeru­nge tjusar i Högholmens djurpark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland