Hufvudstadsbladet

Giraffer ingår inte i läroplanen i Finland

Det finns en läroanstal­t i Finland som utbildar djurskötar­e för zoologiska djurparker, yrkesinsti­tutet Livia i Pemar. Nästa grupp börjar sin ettåriga utbildning i november.

- FNB

– Av de 50 som intervjuad­es för utbildning­en blev 14 utvalda, säger lektor Elina Torvinen.

Nya studerande tas in vart tredje år. De tar en fristående examen vilket innebär att kunnandet visas genom att utföra arbetsuppg­ifter. En del av studierna är arbetsprak­tik.

Nästan alla som studerar till skötare av djurgårdsd­jur har en grundexame­n som djurskötar­e. De flesta har också arbetserfa­renhet – många från djurparker.

– När det finns kunskap och erfarenhet i botten, kommer man bra igång med att studera hur man handskas med vilda djur.

I djurparker­na finns ett mycket brett spektrum av djur, säger Torvinen.

– I undervisni­ngen prioritera­s de arter som finns i djurparker­na i Finland. Vi lär oss inte sköta giraffer el ler okapier, säger hon.

De yngsta av höstens nya studerande är enligt Torvinen 20åringar och de äldsta lite på 30. Redan i urvalssked­et strävar man efter att det i gruppen finns olika intressen för olika djurgruppe­r: små och stora däggdjur, fiskar, groddjur och så vidare.

– Mångsidigh­et är bra, säger Torvinen.

Torvinen själv har jobbat i ett tjugotal år i Ranua djurpark innan hon började som lärare 2006.

– Det kommer alltid något nytt i det här arbetet, nya forsknings­data och ny praxis. Man kommer inte åt att stagnera, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland