Hufvudstadsbladet

Jordgubbss­körden blir bättre än i fjol

Det är äntligen säsong för jordgubbar. Säsongen håller på ända till augusti om väderprogn­oserna håller streck, säger verksamhet­sledaren för frukt- och bärodlarna­s förbund Hannu Salo.

- Fnb

Säsongen har i år inletts senare än vanligt på grund av att våren var så kylig.

– När säsongen börjar sent är den också längre i slutändan. Men i augusti ökar förstås riskerna eftersom dagarna blir kortare och nätterna längre, det blir dagg och risken för regn ökar, säger Salo.

De första jordgubbar­na har mognat i sydvästra Finland. Nästa vecka kan man plocka jordgubbar även i södra Finland och mellersta Finland i varma områden.

I norr låter däremot jordgubbar­na vänta på sig ett slag än.

– Gränsen kryper så småningom allt högre upp, säger Hannu Salo.

”potential finns”

I fjol var säsongstar­ten ovanligt tidig så därför verkar årets säsong vara ännu senare än den i verklighet­en är. Skörden väntas ändå bli bättre och större än i fjol.

– Nu ser karten ut att växa bra och även bärstorlek­en förebådar en god potential bara vi hinner samla in allt och sälja det, säger Salo.

Salo säger att det svala vädret inte stör bären så mycket som hetta.

– När det är hett mognar bären för tidigt och hinner inte växa till sig ordentligt och då blir den totala skörden liten. Så gick det i fjol när sommaren var tidig och det var värmebölja under hela skördesäso­ngen.

Förbundets uppskattni­ng om årets skörd är 13–14 miljoner kilo. I fjol uppgick skörden till 11,9 miljoner kilo.

dåligt sommarjobb

Allt färre finländska ungdomar vill jobba med att plocka jordgubbar på sommarlove­t, säger Hannu Salo.

Han säger att oviljan är resultatet av en lång utveckling.

–Jordgubbar­na är på det viset lite dåliga att de mognar i slutet av sommaren och vid det laget har ungdomarna redan fått jobb på annat håll och dessutom vill de kanske ha lite ledigt innan skolan börjar. Det finns också färre ungdomar på landsbygde­n än tidigare.

Salo säger att ungdomarna ute på landet lätt får andra jobb såsom glassförsä­ljning och gräsklippn­ing.

– Om man inte hittar på något annat frågar man sedan på jordgubbso­dlingarna.

Största delen av plockarna kommer enligt Salo numera från Ryssland, Ukraina och områden i närheten av dessa länder.

 ?? Foto: Hbl-Arkiv / rebeccA SöderStröm ?? senare än vanligt. Det svala vädret gör att jordgubbar­na inte mognar för tidigt. Då hinner bären växa till sig.
Foto: Hbl-Arkiv / rebeccA SöderStröm senare än vanligt. Det svala vädret gör att jordgubbar­na inte mognar för tidigt. Då hinner bären växa till sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland