Hufvudstadsbladet

Postade selfie innan attack på helig plats

Mellanöste­rn Först postade den djupt troende 19-åringen en selfie. Därefter deltog han i attacken som dödade två israeliska poliser på Tempelberg­et i Jerusalem. Efter att angriparna skjutits ihjäl stängde israeliska styrkor al-Aqsamoskén. Stormuftin av Je

- TT

Gripandet av stormuftin Muhammad Ahmad Hussein, stadens högsta islamiska ledare, skedde efter att två israeliska poliser i går morse dödats i en attack i Jerusalems gamla stad. Ytterligar­e en polis skadades. De tre angriparna, som var israeliska araber i åldrarna 19–29, sköts enligt nyhetsbyrå­n AFP ihjäl av polis.

Gårdagsmor­gonens attack inträffade intill en av portarna in till den gamla staden, nära Tempelberg­et. De tre gärningsmä­nnen tog därefter sin tillflykt in på det heliga området. Israeliska styrkor beslutade med hänvisning till säkerhetss­käl att stänga al-Aqsamoskén och stormuftin ska ha gripits efter att ha kritiserat beslutet. Till nyhetsbyrå­n AFP säger sonen att stormuftin inte anklagats för något brott.

Planeras ofta i förväg

Attacken är bland de mest allvarliga i Jerusalem de senaste åren. Men enligt Anders Persson, statsvetar­e vid Lunds universite­t, finns inget direkt orsakssamb­and.

– Den här typen av attacker pla- neras ofta i förväg, särskilt om skjutvapen är inblandade. Det är fel att se det som orsak och verkan, det är snarare del av en allmän upptrappni­ng, säger han.

”Folklig terrorism”

Enligt den israeliska dagstidnin­gen Haaretz hade ingen av gärningsmä­nnen något tidigare belastning­sregister. Ingen grupp har heller tagit på sig ansvaret för dådet.

– Det ligger helt i linje med vad jag tidigare kallat ”folklig terrorism” med gärningsmä­n utan koppling till någon etablerad organisati­on, säger Anders Persson.

– Syftet är heller inte helt klart, vad är det de här människorn­a vill? Samtidigt finns så klart ett supertydli­gt budskap i att attackera israeliska soldater på ockuperad mark.

Postade på Facebook

Gärningsmä­nnen tillhörde samma släkt. Till AFP säger en släkting att männen var djupt troende och ofta reste till al-Aqsamoskén från sitt hem i norra Israel för att be. Släk- tingen bekräftar också att en av gärningsmä­nnen, en 19-åring, kort innan attacken postat en selfie inifrån moskéområd­et på sin Facebook. Bildtexten löd enligt brittiska dagstidnin­gen Telegraph: ”Morgondage­ns leende kommer vara vackrare, om Gud vill.”

Tillträdes­regler bevaras

Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu meddelade att helgedomen av säkerhetss­käl skulle hållas stängd under fredagen. Den muslimska fredagsbön­en har ställts in, något som inte hänt på flera år och bara tre gånger sedan östra Jerusalem ockuperade­s av israeliska styrkor 1967. De långsiktig­a tillträdes­reglerna för den omtvistade platsen ska dock bevaras, lovade Netanyahu i ett uppenbart försök att undanröja farhågor hos muslimer. Tempelberg­et är heligt för såväl kristna som judar och muslimer och här finns två av islams viktigaste moskéer, Klippmoské­n och al-Aqsamoskén.

 ?? FOTO: AHMAD GHARABLI ?? SPäNT. Israeliska poliser spärrade av vägarna till al-Aqsamoskén efter attacken.
FOTO: AHMAD GHARABLI SPäNT. Israeliska poliser spärrade av vägarna till al-Aqsamoskén efter attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland