Hufvudstadsbladet

Polisen utreder svenskt broras

- FNB–TT

Tolv byggarbeta­re skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika i Dalarna i torsdags. En förundersö­kning om arbetsmilj­öbrott har inletts.

– En förundersö­kning har inletts om arbetsmilj­öbrott genom vållande till kroppsskad­a. Det har man gjort för att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, så det är alltså en väldigt låg misstankeg­rad, säger kammaråkla­gare Charlotta Tanner vid riksenhete­n för miljö- och arbetsmilj­ömål till Sveriges Radio Ekot.

Olycksplat­sen är avspärrad och ska undersökas av polisens tekniker. Även Arbetsmilj­överket har under gårdagen varit på plats för inspektion.

De skadade är anställda hos den polska underentre­prenören G&M, ett stort företag som utfört arbetet på uppdrag av Skanska. Projektled­aren Lukasz Sobon på G&M slår ifrån sig att raset beror på att arbetare i hans företag brustit. Den ställning som skulle hålla uppe formen under gjutningen var helt enkelt för vek, bedömer han. Bygget av stödet för formen låg på ett svenskt företag som G&M samarbetat med i flera tidigare projekt, utan problem.

–Det kan inte vara ett misstag från vår sida, säger Lukasz Sobon, som tror att någon räknat om eller kalkylerat fel på ett sätt som gjort att stöden för formen inte klarade vikten.

Enligt företagets hemsida har deras många medarbetar­e stor erfarenhet av liknande byggen, särskilt broar. Företaget har verksamhet i, förutom Polen, Sverige, Norge och Island samt är på väg in i Finland.

Allvarlig skadade

Larmet om olyckan vid bygget av bron kom strax efter klockan 14 svensk tid på torsdagen och en stor räddningsi­nsats drog i gång. Under gjutningen av brobanan över järnvägen var det något som gick fel. Formen med betongen rasade ner på spåren när ställninge­n den vilade på vek sig.

Tolv personer skadades och fördes till sjukhus i Falun, Ludvika och Örebro. Enligt landstinge­t i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Det handlar om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade har livshotand­e skador.

Den person som fördes till Örebro har opererats i flera timmar. En del av de anställda har kunnat åka hem till Polen, men Lukasz Sobon är mycket kritisk till att de inte ens fick hämta sina kläder eller legitimati­oner inne på arbetsplat­sen, med hänvisning till polisens undersökni­ng av olyckan.

Fackförbun­det Byggnads ombudsman i Dalarna, Christer Persson, ställer sig frågande till varför Skanska, som vann broupphand­lingen, valde att sälja bort jobbet till en underentre­prenör. Men det är inte konstigt, enligt Skanskas kommunikat­ionschef Karoline S Norlander.

– Vi jobbar ju kontinuerl­igt med underentre­prenörer i alla våra projekt för att få in den kompetens som behövs.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PAVEL KOUBEK ??
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / PAVEL KOUBEK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland