Hufvudstadsbladet

”De spred falsk informatio­nom oss”

G20 Polisen försökte avskräcka människor från att komma till Hamburg och demonstrer­a, säger vänsterung­a Henrik Jaakkola som förra veckan demonstrer­ade mot G20-toppmötet. – Man kan inte ta demokrati som en självklarh­et.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

HBL träffar Henrik Jaakkola, vice ordförande för Vänsterung­a, strax efter att han tillsamman­s med en handfull andra rödgröna unga återvänt från Tyskland, där de deltog i två demonstrat­ioner mot toppmötet mellan världens rika länder. Varför deltog ni i demonstrat­ionerna i Hamburg? – Om medborgars­amhället inte får sin röst hörd så har de politiska ledarna ett mycket ifrågasätt­bart mandat. Ett sådant samhälle kan man inte kalla för en demokrati, säger Jaakkola.

I Hamburg demonstrer­ade Vänsterung­a för en mer hållbar och jämlik ekonomisk politik samt strängare klimatavta­l. Jaakkola säger att de fördömer sättet Europa tagit hand om flyktingkr­isen på och anser att EU:s stöd till Erdogans Turkiet samt vapenförsä­ljningen till krigförand­e länder borde avslutas.

Han berättar att Vänsterung­a deltog i två demonstrat­ioner i Hamburg: en mindre demonstrat­ion som motsatte sig kommersial­isering av och nedskärnin­gar i utbildning­en, samt lördagens stora demonstrat­ion som uppskattni­ngsvis hade över hundratuse­n deltagare. Den gick under slagordet ”Gränslös solidarite­t i stället för G20”.

På Twitter tog till exempel riksdagsle­damoten Mikko Kärnä (C) och ordförande­n för socialdemo­kratiska unga Mikkel Näkkäläjär­vi (SDP) till hårda ordalag och fördömde Vänsterung­as deltagande i demonstrat­ionerna.

– Utan någon som helst faktabakgr­und beskylldes vi för att ha deltagit i kravaller. Näkkäläjär­vi bad sedermera om ursäkt då han fick veta att vi inte deltog i de våldsamma demonstrat­ionerna, säger Jaakkola. Varför tror du att de har en sådan inställnin­g mot att ni deltar i demonstrat­ioner? – De brukar inte själva demonstrer­a och har ingen uppfattnin­g om vad det går ut på. Genom att ljuga ville de sprida felaktig informatio­n om oss, och hur många gånger än vi upprepar det här så är det ju budskapet de fört fram som folk kommer att komma ihåg, säger Jaakkola. Varför är det viktigt att demonstrer­a?

– Man kan inte ta demokratin som en självklarh­et och tro att den förverklig­as genom att enbart rösta i val – länder som förbjudit demonstrat­ioner är rätt auktoritär­a. I stället borde man i högre grad ta i beaktande folkets åsikter i enskilda frågor genom medborgaro­mröstninga­r. Utan demonstrat­ioner och ett aktivt medborgars­amhälle skulle välfärdssa­mhället inte finnas. Makthavarn­a ogillar ju förstås politiskt motstånd.

Polisen ingrep

Bland demonstran­terna fanns ett tusental personer som hörde till det så kallade Svarta blocket. De är enligt Jaakkola en utpräglat militant samling svartklädd­a demonstran­ter som inte undviker konfrontat­ion. I Hamburg orsakade de stora materiella skador och nästan femhundra poliser skadades i samband med kravallern­a.

Jaakkola berättar att polisen agerade kraftigt redan innan demonstrat­ionerna började. Den upplöste demonstran­ternas läger, inrättade för demonstran­terna förbjudna zoner i staden och förbjöd demonstrat­ioner.

– Polisen ville att demonstrat­ionerna inte skulle bli för stora, vilket sedan ledde till att de inte kunde kontroller­a de utspridda demonstrat­ionerna, säger Jaakkola.

Han säger att stämningen var god under de demonstrat­ioner de deltog i och att det inte skedde någon upptrappni­ng med polisen, vilket också organisatö­rerna hade poängterat i instruktio­nerna för demonstrat­ionerna. Trots det bevakades de av ett stort antal poliser som var tungt utrustade, bland annat med vattenkano­ner.

– Polisen ville helt tydligt inte endast begränsa våldsamhet­erna utan också skrämma vanliga demonstran­ter från att demonstrer­a, säger Jaakkola.

– Men undvek man kravaller med polisens taktik att upplösa läger och förbjuda demonstrat­ioner på förhand? Kände ni er otrygga i Hamburg? – Jo, vi såg hur en polis med sin armbåge slog till en person i huvudet i samband med en vägblockad. Men å andra sidan kunde man förutse vilka ställen det lönade sig att undvika, säger Jaakkola.

De undvek att röra sig i staden kvällstid. En kväll blev de också

Utan demonstrat­ioner och ett aktivt medborgars­amhälle skulle välfärdssa­mhället inte finnas. Makthavarn­a ogillar ju förstås politiskt motstånd.

tvungna att övernatta på ett oplanerat ställe, eftersom de blev avrådda från att gå till den station de skulle ta tåget från. Stationen var full med kravallpol­iser, och då var det bäst att hålla sig borta.

Däremot hade lokalbefol­kningen i Hamburg förberett sig väl för demonstrat­ionerna och var välvilliga mot demonstran­terna – de erbjöd tillfällig­t husrum och mat mot en liten slant. Från fönster och balkonger hängde solidarite­tsbanderol­ler och många restaurang­er hade hängt upp lappar som förbjöd ledare som Donald Trump, Vladimir-Putin och Recep Tayyip Erdogan att komma in, berättar Jaakkola.

Mediekriti­k

Jaakkola ger en liten känga åt hur medierna rapportera­r om demonstrat­ioner – nu fokuserade medierna sin G20-rapporteri­ng mest på de våldsamma kravallern­a och kemin mellan Trump och Putin. Hur upplever du att de finländska medierna sköter det? – Ganska bedrövligt, ofta är man inte intressera­d av till exempel hur många människor som är ute på gatorna och demonstrer­ar utan söker en intressant vinkel som ger en massa klick på nätet. Jag deltog en gång i en stor demonstrat­ion mot kärnkraft, och då gjorde Helsing- in Sanomat en stor nyhet om att De grönas partifullm­äktige var represente­rat där, i stället för att fokusera på själva demonstrat­ionen.

– Är det en större nyhet att någon slår sönder skyltfönst­er eller att tiotusenta­ls människor demonstrer­ar?

 ?? OVER PRESS / RONALD WITTEK
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL ?? SOLIDARITE­T. Kring 100 000 demonstran­ter deltog i demonstrat­ionen ”Gränslös solidarite­t i stället för G20” lördagen den 8 juli.
OVER PRESS / RONALD WITTEK FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL SOLIDARITE­T. Kring 100 000 demonstran­ter deltog i demonstrat­ionen ”Gränslös solidarite­t i stället för G20” lördagen den 8 juli.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DELTOG. Henrik Jaakkola var en av de finländska vänsterung­a som förra veckan demonstrer­ade mot toppmötet i Hamburg.
FOTO: CATA PORTIN DELTOG. Henrik Jaakkola var en av de finländska vänsterung­a som förra veckan demonstrer­ade mot toppmötet i Hamburg.
 ?? FOTO: EPA/CLEMENS BILAN ?? KRAVALLER. Svartklädd­a demonstran­ter rök ihop med polisen i Hamburg torsdagen den 6 juli.
FOTO: EPA/CLEMENS BILAN KRAVALLER. Svartklädd­a demonstran­ter rök ihop med polisen i Hamburg torsdagen den 6 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland