Hufvudstadsbladet

Ambrose Akinmusire­s kompletta bild

Om trumpetare­n Ambrose Akinmusire­s konsert i Björneborg finns inte mycket negativt att säga.

- JAN-ERIK HOLMBERG,

Musikrecen­sion ●●Pori Jazz, Lokkilava, 13.7

Gitarriste­r och en trumpetare av toppkvalit­et var kärnan i jazzutbude­t i Björneborg på torsdagen. Gitarriste­n Bill Frisell spelade för tjugo år sedan på festivalen och gjorde nu ett återbesök i trioformat. Ambrose Akinmusire, trumpetare­n med det svårlästa namnet, är ett fenomen i sin instrument­behandling.

På den stora scenen inleddes torsdagen tidigt med Jaska Lukkarinen­s trio. Materialet från trumslagar­ens nya skiva med Jussi Kannaste och Antti Lötjönen flöt med stor kreativite­t. Först ut på den traditione­lla mindre scenen Lokkilava var den tämligen okända gitarriste­n Julian Lage.

Flink i fingrarna bjöd han med sin välövade trio på jazz med inslag av country, surf och till och med rockabilly. Men efter ett par av de egna styckena började bedövninge­n slå till i öronregion­en. Det var många toner men inte lika mycket substans.

Med Frisell var det tvärtom. Han sade mer med färre ord. De åtta styckena sammanvävd­es till en helhet med få pauser. Till en början lunkade man makligt i 6/8-takt och utvalda små elektronis­ka effekter. Frisell kunde veva på ett enkelt poptema i minuter med eller utan Twin Peaks tremolo, men tråkigt blev det inte. Till slut kunde det gå mot rubato eller reggae i rubato. Mot slutet

av●konserten●fick●trion●tempot●upp● med●hederlig●jazzblues,●soulgroove● och●Link●Wray-klanger.●Avslutning­en●med Burt Bacharachs What The World Needs Now●var●fin,●men●intressant­are●musik●hördes●i●soundcheck­et,●exempelvis●en●bit●av●Bondlåten● You Only Live Twice.

Frisell●presentera­de●basisten●och● trumslagar­en,●men●sade●ingenting● om●låtarna.●Det●vore●roligt●att●veta● vad●de●spelade,●särskilt●då●välbekanta●melodier●hördes●i●utbudet.●Den● här●ovanan●är●utspridd●bland●musiker●från●USA.●Tror●de●att●publiken● består●av●idel●fans●som●kan●alla●deras●senaste●skivor●utantill●eller●är●de● så●stora●artister●att●detta●inte●anstår● dem●(det●vill●säga,●de●är●bara●lata)?

Det● ovannämnda● gäller● även● Akinmusire.●Men●det●är●det●enda●negativa●man●kan●säga●om●trumpetare­n.●Den●vackra●ytan●och●det●mörka● djupet●kompletter­ades●kontrastri­kt● med●toner●som●någon●kunde●kalla● fula●eller●felaktiga.●Det●är●de●inte●eftersom●de●bidrar●till●en●fullständi­gare●bild●av●verklighet­en,●som●inte●kan● sägas●ha●blivit●betydligt●vackrare.

Akinmusire●spelade●gärna●långa● solointron●till●styckena.●I●dessa●ingick●ofta●klassiskt●klingande●kadenser●och●virtuella●harmonier,●som●var● lätta●att●höra●utan●stödjande●toner● från●bandet.

En●höjdpunkt●var●ett●transparen­t● stycke●i●tretakt●som●inleddes●av●slöjlikt●Satiepiano●men●fick●stort●innehåll●av●trumpetens●personliga●klanger.●Mellan●de●fagrare●tonerna●inlemmades●ylanden,●fjärtar●och●snarkande●från●trumpet,●men●på●ett●sätt●som● aldrig●förde●musiken●mot●humor●eller●banalitet.●Fast●senare●kom●man● att●tänka●på Jackson Jeffrey Jackson från●TV-serien The Fast Show.● Trumpetare­n●som●inte●blåser●utan● inhalerar.

Storslaget●var●också●det●intensiva● avslutning­snumret●som●inleddes●av● ett●atonalt●pianoackor­d●och●fortsatte●med●trumpetare­ns●genialiska●växlingar●mellan●monotoni●och●tonskurar●i●sommarregn­et.

 ?? FOTO: TOMI PALSA ?? INTENSIVT. Ambrose Akinmusire varvar fagra toner med ylanden.
FOTO: TOMI PALSA INTENSIVT. Ambrose Akinmusire varvar fagra toner med ylanden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland