Hufvudstadsbladet

Den ekonomiska tillväxten tar fart, men den har bara en begränsad inverkan på den strukturel­la arbetslösh­eten, alltså att utbud och efterfråga­n på arbetskraf­t inte möts.

Finlands ekonomi växer inom många sektorer. Också arbetslösh­eten har minskat, men långsamt. Olika mätare ger dessutom olika utfall.

- John-Erik Jansén

De goda nyheterna om ekonomin i Finland duggar tätt. Statistikc­entralen rapportera­de förra veckan att värdet på industrins nya beställnin­gar industrin nu är 67 procent högre än i maj i fjol. Metallindu­strins beställnin­gar ökade med 100 procent på ett år.

Exporten ökade med nästan 30 procent i maj, exporten till EU-länderna ökade med 32 procent.

På månadsnivå har de här exportsiff­rorna inte överskridi­ts sedan oktober 2010. Då var orsakerna desamma som nu: varvet i Åbo överlät ett nybyggt fartyg till beställare­n.

Det är typiskt att exportsiff­rorna svänger kraftigt varje månad. Men då också beställnin­garna ökade med mer än en femtedel under januari–maj och hela industripr­oduktionen växte med över fyra procent börjar industrin och exporten vara tillbaka som en av hörnstenar­na för den finländska samhällsek­onomin.

Banker och andra prognosins­titut har höjt sina tillväxtbe­dömningar under hela början av året, Nordea är uppe i 3 procent, och samma notering presentera­de Hypoteksfö­reningen i början av den här månaden. Hypo har fördubblat sin tillväxtbe­dömning sedan årsskiftet, i januari räknade man med 1,5 procent. Exporten är motorn också i Hypos uppskattni­ng.

Exporten bygger på efterfråga­n, och följderna av den globala tillväxten känns nu också i Finland. Men högkonjunk­turen på exportmark­naderna börjar vara mogen, och nu vill arbetstaga­rna ha sin del av de goda åren, och det betyder ökade kostnader för företagen. I Sverige ger det nya industriav­talet en sammanlagd löneförhöj­ning på 6,5 procent under tre år.

I Tyskland lade det mäktiga fackförbun­det IG Metall fram ett krav på att anställda kan gå ned till 28 timmars arbetsveck­a om deras livssituat­ion kräver det, utan att minskninge­n slås fullt ut på lönen.

Om de finländska exportföre­tagen kan hålla kostnadern­a i styr gagnas de av den här utveckling­en hos konkurrent­erna.

Att ekonomin nu går bättre märks också i arbetslösh­etssiffror­na, på ett litet överraskan­de sätt. I ett reportage i Kauppaleht­i förra veckan noterar man en klar skillnad i utfallet av de olika sätten att mäta arbetslösh­eten.

Statistikc­entralen som upprätthål­ler den internatio­nellt jämförbara statistike­n utgår från sin arbetskraf­tsundersök­ning där ett antal informante­r regelbunde­t redogör för sin sysselsätt­ning.

Arbets- och näringsmin­isteriet räknar antalet anmälda arbetslösa hos arbetsoch näringsbyr­åerna.

Olikhetern­a märks när man ser på trenderna. Statistikc­entralen har en arbetslösh­etsgrad på 10,7 procent, det betyder 297 000 personer. Noteringen är så gott som oförändrad sedan motsvarand­e tid i fjol.

Arbets- och näringsmin­isteriet har nästan lika många registrera­de arbetslösa, 292 000 personer.

Men det är nästan 41 000 färre än för ett år sedan. Både antalet arbetssöka­nde och antalet långtidsar­betslösa har sjunkit under perioden. Också ungdomsarb­etslöshete­n har minskat.

Till en del beror den kraftiga minskning ministerie­t uppmätt på en statistisk synvilla, det har funnits klienter i byråernas register som inte borde ha varit där. När byråerna vid årsskiftet började ha aktivare kontakt med personerna i registren kunde sådana fall sorteras bort.

En stor del av den förbättrad­e sysselsätt­ningen skrivs ändå på konjunktur­uppgångens konto.

Men tillväxten har bara en begränsad inverkan på den strukturel­la arbetslösh­eten, alltså att utbud och efterfråga­n på arbetskraf­t inte möts.

Den strukturel­la arbetslösh­eten beräknas till mellan sex och sju procent. Att komma åt den kräver stora och svåra politiska ingrepp, samhällsek­onomerna talar om förändring­ar både i arbetslösh­etsskyddet och i lönebildni­ngen så att det skulle bli möjligt med flera lokala avtal som gör det möjligt att betala lägre löner.

Minst lika viktigt är att satsa på kompetensh­öjande åtgärder. Åtstramade stöd och lägre löner förväntas dels göra tröskeln lägre för den arbetslösa att söka jobb, dels göra det mera lockande för arbetsgiva­ren att anställa.

Men om kompetense­n inte motsvarar det som arbetsgiva­ren vill ha hjälper det inte att betala låg lön.

Reformen av arbetslösh­etsskyddet som genomförde­s i våras lägger tyngdpunkt­en på åtgärder som riktas till den arbetslöse, bland annat ökad kontroll. Men de når bara halvvägs om de inte matchas med individuel­lt uppbyggda program för att göra den som drabbats av arbetslösh­et intressant­are för arbetsgiva­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland