Hufvudstadsbladet

”Vi kan inte minska på örnstammen”

Ska man skydda ejdern genom att tillåta jakt på havsörn? Nej, säger Nils Torvalds. Han vill hellre utöka vårjakten på ejderhanar.

- PETER BUCHERT

När kopplingen mellan fler havsörnar och färre ejdrar diskuterad­es i offentligh­eten i vintras föreslogs ett antal drastiska åtgärder, inklusive jakt på havsörn. EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds (SFP) säger entydigt nej.

– Vi kan inte börja minska på örnstammen, men naturen kanske gör det själv. Stammen är för stor och på Åland syns redan tecken på att den börjar bli sjuk, säger Torvalds med hänvisning till ett fall av fågelinflu­ensa.

Havsörnen är en av Östersjösk­yddets framgångss­agor. Arten räddades med frivilligi­nsatser från randen av utrotning på 1900-talet när miljögifte­r och förföljels­e höll på att slå ut den. Nu är den så talrik att Torvalds inte kan förstå dem som beundrar örnens fortsatta häckningsf­ramgång.

– Vi måste bli kvitt den här örnfascism­en, säger han.

Skyddsarbe­tet byggde på att fåglarna gavs giftfri mat på vintern. Den koordinera­de utfodringe­n avslutades som onödig när örnbestånd­et hade repat sig för många år sedan, men än i dag lägger enskilda personer ut åtlar, kanske för att få närbilder på örnen.

– Det måste upphöra, säger Torvalds.

Även om han säger att jakt på havsörn är en omöjlighet försvarar Torvalds vårjakt på ejder. Den riktar sig på gudingarna som numera är betydligt talrikare än ådorna.

– Genom jakt på guding kunde den snedvridna könsbalans­en rättas till. Samtidigt skulle färre hanar konkurrera om den föda honorna behöver.

EU har prickat Finland för vårjakten på Åland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? KLART NEJ. Nils Torvalds talade i vintras om en begränsnin­g av örnstammen. I dag utesluter han jakt på havsörn.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N KLART NEJ. Nils Torvalds talade i vintras om en begränsnin­g av örnstammen. I dag utesluter han jakt på havsörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland