Hufvudstadsbladet

Vill bli president – med sträng invandring­spolitik

Paavo Väyrynen kan inte rösta på någon av de kandidater som ställer upp i presidentv­alet 2018. Därför ställer han nu upp själv – ifall tillräckli­gt många vill ha honom som president.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Eftersom Paavo Väyrynens parti Medborgarp­artiet inte är ett riksdagspa­rti så måste han ställa upp i valet via en valmansför­ening. Om hans anhängare lyckas samla ihop de 20 000 namn som krävs grundas valmansför­eningen på självständ­ighetsdage­n.

Samtidigt avsäger han sig ordförande­skapet, men fortsätter som medlem, i Medborgarp­artiet. Varför avsade du dig ordförande­skapet i partiet du själv grundat? – Jag har kritiserat­s för att det bara är mig som man ser utåt från partiet. Vi vill ha en bredare bas och flera ansikten i offentligh­eten, så att människorn­a ser att det inte bara är ”Väyrynens parti”. I kommunalva­let ställde cirka 70 av Medborgarp­artiets anhängare upp som kandidater för olika partier, säger Väyrynen.

Besviken på Niinistö

I slutet av 2015 meddelade Väyrynen att han stöder omval av den sittande presidente­n Sauli Niinistö. För en månad sedan ändrade han sig och skrev i sin blogg att han inte längre kan stöda Niinistö, eftersom presi- denten enligt honom lett utveckling­en mot ett militärt allierat Finland och samtidigt kväst debatten om att gå ut ur EU eller euroområde­t.

– Det finns inte heller någon annan kandidat jag kunde ställa mig bakom, säger han. Hur skiljer du dig från de andra kandidater­na? – Om man tittar på de viktigaste sakfrågorn­a kan man nämna Finlands självständ­ighet, som kommer att bero på utveckling­en i EU och euroområde­t. Sedan handlar det om Finlands alliansfri­het, en förnuftig invandrarp­olitik och regionalpo­litik, säger Väyrynen.

– I någon av dessa frågor kunde jag godkänna någon kandidats linje, men det finns ingen som skulle förena alla dessa fyra saker.

Genomför revolution

Väyrynen säger att Medborgarp­artiet ämnar genomföra en revolution i den finländska politiken.

– Nästan majoritete­n av finländarn­a stöder våra mål, men det finns inget parti i riksdagen som framför dessa idéer, säger Väyrynen.

Partiet godkänner att dess medlemmar också är medlemmar i andra partier. Själv är Väyrynen även centerpart­ist.

– Det är naturligt att vi försöker samla ihop människor från olika partier, och speciellt sådana som inte brukar rösta och som är besvikna på hela systemet, säger Väyrynen.

Medborgarp­artiets nyvalda ordförande Sami Kilpeläine­n sade under presskonfe­rensen att partiet har ett betydligt strängare invandrarp­olitiskt program än något annat parti för tillfället.

– Programmet är mycket sakligt och strängt, men har inte den utlännings­fientliga inställnin­gen som är vanlig bland Sannfinlän­darna. Medborgarp­artiet vill till exempel minska på Finlands flyktingkv­ot, säger Väyrynen. Hur känner du dig om dina anhängare inte får ihop 20 000 namn för dig? – Det är onödigt att spekulera med sådant i det här skedet, säger Väyrynen.

Om Väyrynen inte blir vald till republiken­s president ställer han upp som Medborgarp­artiets statsminis­terkandida­t i kommande riksdagsva­l.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? FJäRDE GåNGEN GILLT? ”Det är fullt möjligt att jag blir Finlands nästa president”, säger Paavo Väyrynen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG FJäRDE GåNGEN GILLT? ”Det är fullt möjligt att jag blir Finlands nästa president”, säger Paavo Väyrynen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland