Hufvudstadsbladet

Kyliga sommarvädr­et fortsätter

Sommarvädr­et fortsätter vara kallare än i juli i genomsnitt. Meteorolog­iska institutet uppger att temperatur­erna blir kyligare nästa vecka igen efter ett lite varmare veckoslut.

- FNB

Också den nyaste månadsprog­nosen från Europas institut för medellånga prognoser, ECMWF, visar att vädret blir kyligare. Enligt prognosen fortsätter vädret vara kallare än i genomsnitt ända fram till augusti.

Nästa vecka blir temperatur­erna 1–3 grader kallare än i juli i genomsnitt, enligt prognosen. Vid månadsskif­tet ser temperatur­erna ut att inte avvika från det normala, men i mitten av augusti ser det ut att bli kallare än samma tid i genomsnitt.

Jourhavand­e meteorolog­en Ari Mustala vid Meteorolog­iska institutet säger att temperatur­erna fortsätter växla snabbt.

– Nästa vecka börjar med kallare väder, men som det ser ut nu kommer slutet av veckan vara varmare, säger Mustala.

Mustala konstatera­r ändå att det finns många osäkerhets­faktorer i prognoser som sträcker sig över två veckor.

Dagens högsta temperatur­er borde ligga på över 20 grader den här tiden på året.

– Årets varmaste tid är här. Under de senaste veckorna har vädret mer eller mindre varit kallare än vanligt, säger Mustala.

På samma gång som sommarvädr­et i Finland varit ostyrigt, har en värmebölja svept över södra Europa. Värmebölja­n kommer ändå inte att nå ända fram till Finland. Mustala säger att det varma vädret stannar i Grekland och Spanien.

Enligt Mustala påminner vädret nu lite om vinterväde­r. I normala fall jämnas vädret i södra och norra Finland ut på sommaren, medan skillnader­na är större på vintern.

–Nu har det blivit så att det är varmt i södra Finland och kallt i norra, säger Mustala.

Lika kallt som för två år sedan?

Sommarvädr­et år 2015 liknade det väder vi har nu. Juni och juli var hopplöst regniga och kyliga. I år har det ändå inte regnat lika mycket, men temperatur­erna påminner om varandra.

– Då fick vi inte njuta av varmt sommarvärm­e en enda dag i juli, men augustiväd­ret var bättre, säger Mustala.

Då visade septemberv­ädret också sin bästa sida.

– Vi får se hur det går nu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JORMA VAINIO ??
FOTO: LEHTIKUVA/JORMA VAINIO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland