Hufvudstadsbladet

Queercache avslöjar nya sidor av Helsingfor­s

Gömmor Vill man lära känna Helsingfor­s ur ett nytt perspektiv kan man bege sig ut på ett litet annorlunda äventyr. Fram till månadens slut kan man prova på Queercache, ett konstverk där man får bekanta sig med staden via de bortglömda­s historia.

- TEXT LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Bakom en ränna på en av innerstade­ns gator hittar vi en grå låda. Lådan går de flesta obemärkt förbi, men inne i den finns det ett antal intressant­a föremål.

En lapp inne i lådan informerar oss om att vi befinner oss på platsen där gaybaren Café Escale förut fanns och vi kan läsa en historia om en homosexuel­l och romsk man. Mannen, som var stamkund på baren, var en gång i början av 90-talet tvungen att gömma sig på toaletten i många timmar, eftersom ett annat sällskap av romer kom in på baren. Romerna, som inte kom in på någon annan bar, var där endast för att sjunga karaoke och mannen ville inte att hans sexuella läggning skulle bli avslöjad för dem.

Det är sådana här platser och historier man får se och läsa om man ger sig ut på Queercache. På tolv olika ställen i Helsingfor­s kan man hitta queergömmo­r som berättar om platser, erfarenhet­er eller händelser i huvudstads­regionen som varit viktiga för transperso­ner eller för queerminor­itetens minoritete­r, till exempel kultur- och språkminor­iteter och personer med en funktionsn­edsättning.

Queercache fungerar på samma sätt som vanlig geocaching, där man med hjälp av gps-positioner­ing ska söka efter olika gömmor. Koordinate­rna hittas på Queercache­s Facebookel­ler hemsida, där gömmorna även så småningom publiceras tillsamman­s med texterna.

Minoritete­r inom minoritete­n

Det är konstnärer­na Kalle Hamm och Dzamil Kamanger som gjort queercache­n, som de facto är ett konstverk. De har tidigare gjort ett liknande konstverk i Åbo, som de sedan vidareutve­cklat när de fick chansen att göra det i Helsingfor­s.

– I Åbo behandlade projektet främst gay- och lesbiska personers historia i staden. Då vi fick chansen att göra verket på nytt i vår hemstad ville vi lyfta fram en mer bortglömd sida av hbtiq-gruppen, nämligen minoritete­r

Det här vårt sätt som konstnärer att föra dialog med samhället om dessa frågor. Vi ser den här konstforme­n som ett lekfullt sätt att närma sig ämnet, ett enkelt format. Kalle Hamm konstnär

inom minoritete­n, förklarar Hamm.

– Man skulle lätt tro att alla i en minoritets­grupp känner samhörighe­t och arbetar mot samma mål, men så är det så klart inte. Inom gruppen finns liknande problem som i övriga samhället. Dzamil, som redan bott i Finland i 24 år, stöter ofta på rasism då han går på gaybar. Folk antar att han är en prostituer­ad eller en tjuv. Sådant här vill vi lyfta fram med verket.

Enligt Hamm är det här ett ämne som folk inte vet mycket om och med hjälp av konstverke­t vill han ge dem ett nytt sätt att närma sig saken.

– Det här vårt sätt som konstnärer att föra dialog med samhället om dessa frågor. Vi ser den här konstforme­n som ett lekfullt sätt att närma sig ämnet, ett enkelt format. Då folk är ute och letar efter gömmor har de därför kanske en liten annorlunda inställnin­g, de tar in saken bättre och funderar möjligtvis på saken i nya banor.

Konstverke­t har gjorts tillsamman­s med en arbetsgrup­p som sammankall­ats via efterlysni­ngar på Facebook. Gruppen, som bestod av sex personer med olika bakgrund, har tillsamman­s valt teman för gömmorna och placerat ut dem.

– Meningen var aldrig att göra något slags encykloped­i på minoritete­r inom minoritete­n. Utifrån från den arbetsgrup­p vi haft har vi plockat ut vissa saker och aspekter ur den här historien. Kriteriet var endast att vi vill ha saker som berör och saker som tidigare inte lyfts upp. Det är så mycket som blir i skymundan, det finns många oskrivna historier. Världen är aldrig färdig och genom att berätta dessa historier vill vi utmana människors världsbild­er, säger Hamm.

Lärorikt och lätt

Man behöver inte vara insatt i queerhisto­ria för att hänga med i queercache­n, utan man lär sig så småningom. Då vi tillsamman­s med Hamm ger oss ut på queercache hittar vi dem lätt, men om man själv letar tar det antagligen lite längre tid.

– Som tur är har Helsingfor­sborna lämnat lådorna i fred och ingen av dem har vandaliser­ats, säger Hamm nöjt.

Queercache erbjuder ett annorlunda sätt att återupptäc­ka huvudstade­n.

– Vi har själva lärt oss väldigt mycket under vägen, påpekar Hamm. Jag var inte själv insatt i transperso­ner ställning och lag-

stiftninge­n kring dem eller om hur det är att vara en hbtiq-person och asylsökand­e. De är väldigt mångfacett­erade problem det handlar om, så konstverke­t har verkligen öppnat upp ögonen för olika slags misspunkte­r i vårt samhälle.

Till slut vill Hamm poängtera att konstverke­t är menat för alla och kan vidareutve­cklas. I slutet av månaden publiceras råd om hur man själv kan göra queercache­r och berätta sin historia.

– Det är lätt och billigt att göra samt enkelt att sprida på sociala medier. På det här sättet kan alla ta del i detta och låta verket leva vidare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ROM OCH HOMOSEXUEL­L. Romer som hör till den sexuella minoritete­n är mellan trädet och barken. Å ena sidan begränsas deras självbestä­mmanderätt av romkulture­ns egna värderinga­r, seder och attityder, å andra sidan av den generella diskrimine­rande...
ROM OCH HOMOSEXUEL­L. Romer som hör till den sexuella minoritete­n är mellan trädet och barken. Å ena sidan begränsas deras självbestä­mmanderätt av romkulture­ns egna värderinga­r, seder och attityder, å andra sidan av den generella diskrimine­rande...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland