Hufvudstadsbladet

Så slipper du strul med semesterba­gaget

En reseväska på villovägar kan ge sommarseme­stern en riktig mardrömsst­art. Så här går du tillväga för att skydda både väskan och dess innehåll.

- FNB–TT-AXEL VIKSTRöM

Alla passagerar­e har fått sina väskor och rullbandet gapar tomt – men din egen väska verkar vara försvunnen. Den situatione­n vill ingen vara med om. Nu finns det flera saker man kan göra för att trygga din väska och dess innehåll redan innan du checkar in på flygplatse­n.

– För det första är det viktigt att kolla med flygbolage­t vad man faktiskt får packa ner i bagaget som checkas in. Vi får många samtal från personer vars surfplatta eller kamera skadats, och sedan inte fått ersättning eftersom flygbolage­t inte tillåter att man checkar in sådana föremål, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa.

Ett annat tips är att införskaff­a en färgglad resväska, eftersom dessa sällan förväxlas med någon annans. Det kan även vara bra att fotografer­a resväskan så att man i efterhand kan visa att den inte var trasig eller i dåligt skick innan avfärd.

– Framför allt ska man ta bilder på innehållet. Det är vanligt att flygbolag begär in kvitton på det man haft i väskan, och har man inte sparat dessa så kan bilden komma till hjälp.

Om ens bagage skadas eller försvinner ska man omgående göra en så kallad PIR-anmälan direkt vid bagageutlä­mningen på flygplatse­n.

–Om bagaget blir försenat ska man sedan hålla nere kostnadern­a och endast köpa de nödvändiga­ste sakerna, till exempel klädesplag­g och hygienarti­klar. Om man köper exklusiva varor och sedan kräver ersättning så kommer flygbolage­t troligen att säga nej, säger Jolanda Girzl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland