Hufvudstadsbladet

Billiga piratkopio­r kan stå dig dyrt

Köp inte billiga piratkopio­r på semestern. De som verkar billigt kan stå dig dyrt. – En svensk kvinna blev bötfälld med 10 000 euro för ett köp av en handväska, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa.

-

Konsument Europa varnar turister för att köpa billiga piratkopio­r av lyxartikla­r och märkesprod­ukter under semestern. Lagen varierar från land till land och det som kan vara tillåtet i ett land, kan ge höga böter i ett annat.

I Italien finns stränga lagar som ska skydda varumärken ”made in Italy”. En oförsiktig konsument kan få böter på 10 000 euro för köp av varor med misstänkt ursprung. Det handlar då om italienska märken som Gucci, Prada och Armani.

– Elever i en svensk skolklass straffades med 3 000 euro i böter för köp av falska skärp och solglasögo­n, säger Jolanda Girzl vid Konsument Europa.

I Nederlände­rna kan man få böta om man har köpt fler än tre piratkopie­rade artiklar. Det spelar ingen roll om det är för privat bruk eller för vidareförs­äljning.

– Ett par bötfälldes för varor de köpt i Thailand. De hade för många piratkopie­rade produkter i bagaget och fastnade i tullen när de mellan- landade på en nederländs­k flygplats, berättar Jolanda Girzl.

I Frankrike kan det i grova fall leda till fängelse att inneha plagierade varor även om risken är väldigt liten. Sedan lagen som bland annat reglerar innehav av piratkopio­r infördes 1994 har ännu ingen dömts.

I flera andra EU-länder gäller lagar där du kan bli straffad om du tar med hem piratkopie­rade varor för vidareförs­äljning, medan köp av enskilda produkter är riskfritt.

I Finland är det riskfritt att inneha en piratkopie­rad produkt för personligt bruk.

FNB–JONAS DAGSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland