Hufvudstadsbladet

Syraattack­er växande problem i London

Efter fem syraattack­er som inträffade i London i veckan växer kraven på regelskärp­ningar som ska göra det svårare att skaffa sig frätande ämnen. I morgon hålls en debatt i ämnet och premiärmin­ister Theresa May antyder att arbete pågår.

- sundström/tt

I stadsdelar­na Islington, Stoke Newington och Hackney i nordöstra London inträffade fem syraattack­er i torsdags. Attackerna, då frätande ämnen kastades i ansiktet på folk, inträffade inom en och en halv timme.

I morgon kommer parlaments­ledamoten för Labour Stephen Timms att leda en debatt om kraven på att innehav av syra ska vara brottsligt. Till följd av attackerna får nu en protestlis­ta på nätet med krav på regelskärp­ningar fler och fler signaturer. Även om inga egentliga åtgärder ännu vidtagits har premiärmin­ister Theresa May redan antytt att ny lagstiftni­ng kommer.

Två av offren i den senaste attacken har skador som beskrivs som ”livsföränd­rande”, vilket antas betyda svårt vanställda ansikten. En 15-åring och en 16-åring har gripits misstänkta för överfallen, och för mopedstöld­er i anslutning till dem.

förstör bevis

För ett decennium sedan var det mycket ovanligt att höra om syraattack­er i Storbritan­nien. I dag har landet ett växande problem med brottsligh­et orsakad av skadliga substanser, skriver tidningen The Guardian. Enligt polisen har antalet attacker mer än fördubblat­s sedan 2012. En övervägand­e majoritet har skett i London.

Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskrimi­nella att använda syra för att förstöra bevis och den stora skadan mot offren verkar nästan oavsiktlig. I andra fall är poängen med att bränna någons ansikte med syra en hämnd, och syftet är i många fall är att skada och traumatise­ra ”måltavlan” för livet.

Under 2016 skedde 455 syraattack­er i London – en ökning med 261 attacker från föregående år.

Det kan jämföras med att 802 attacker rapportera­des i hela Indien under 2015. Där är syraattack­er främst kända från ett annat sammanhang: till exempel straffas unga kvinnor av en make med familj, som anser att hennes hemgift är för låg.

Förutom att substanser­na är lätta och billiga att få tag på är innehav relativt lätt att förklara bort. Diskussion­er hur den här typen av brottsligh­et ska hanteras har därför i hög grad fokuserat på att göra det svårare att köpa substanser­na.ella

 ?? FOtO: EPA/ANDRE PAIN ?? byter vapen. Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskrimi­nella att använda syra för att förstöra bevis. Arkivbild.
FOtO: EPA/ANDRE PAIN byter vapen. Polisens krafttag mot vapen som pistoler och knivar tros ha fått många yrkeskrimi­nella att använda syra för att förstöra bevis. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland